Slik fungerer streikebidrag

Alle som er organiserte i norsk arbeidsliv betaler månedlig inn en kontingent til sin fagforening. Denne går til å dekke blant annet medlemsfordeler og bistand i arbeidsrelaterte spørsmål. I tillegg har kontingenten en viktig funksjon når det blir streik.

Hvis man er fagorganisert, mottar man flere tusen kroner hver uke man er tatt ut i streik. Størrelsen på beløpet avhenger av hvilke nivå styret i foreningen har satt. I tillegg vil beløpet som utbetales ukentlig være tilpasset arbeidstidsordning.

Deltidsansatte får utbetalt et beløp i henhold til stillingsbrøken de har i bedriften. Medlemmer som arbeider på skift- og rotasjonsordninger, får økonomisk støtte tilpasset sin oppsatte arbeidsplan.

Det er også et eget tillegg på toppen av streikebidrag til aleneforsørgere med hjemmeboende barn under 18 år.

Streikestøtte utbetales typisk månedlig, og all streikestøtte mottas skattefritt.

Hva om jeg ikke er organisert?

Hvis man ikke er organisert, har man både rett og plikt til å fortsette å utføre arbeidet sitt – slik det er beskrevet i den gjeldene arbeidsavtalen.

Om bedriften derimot ikke lenger kan holdes i gang som en konsekvens av streik, vil det være åpning for arbeidsgiver å permittere de ansatte som ikke er organiserte. Uorganiserte mottar ikke streikestøtte om de blir berørt av en streik.

Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Powered by Labrador CMS