Kunstig intelligens, jobben din og deg

Teknologien endrer arbeidsmarkedene. Men jobben din vil ikke bli erstattet av kunstig intelligens – den vil bli erstattet av en person som bruker kunstig intelligens.

Publisert

Som et forsknings- og ingeniørfelt er kunstig intelligens bare et par-tre år unna 70-årsdagen sin. Det har vært en lang og interessant utvikling, men uten de store bølgene.

Inntil nylig, selvfølgelig. Nå er plutselig fagområdet diskutert i alle kriker og kroker over hele verden. Det er det god grunn til.

Kunstig intelligens er kjernen i programvare som oversetter mellom språk, identifiserer kreft i medisinske bilder, gjenkjenner ansikter på fotografier, analyserer satellittbilder for å spore klimaendringer, forbedrer sykehusbehandling, forutsier været, skriver sammendrag av saksdokumenter i dikts form, svarer på dine e-poster og skårer i topp-ti-prosent i opptaksprøvene til eliteuniversitetene i USA.

KI-systemene er fulle av feil og fordommer

Du har sikkert lest mye om alle manglene ved mange av disse nye systemene. De er fulle av feil, fordommer, overdrivelser og vås.

Når du leser slikt, er det to ting du bør huske.

Det første er at du kan bli frustrert hvis du prøver å skru en skrue med en hammer. Kanskje det er best å tenke på disse applikasjonene som overivrige assistenter som uttrykker seg med eleganse og perfekt grammatikk, men som har en god del fordommer, tendenser til å lyve, og har bodd for lenge i USA.

Sett inn bilde morten_irgens foto Kristiania

Prorektor Morten Irgens startet sin karriere innen kunstig intelligens for mer enn 35 år siden. Han er blant annet medgründer av det KI-baserte selskapet Actenum Corporation og KI-organisasjonene Confederation of Laboratories of AI Research in Europe (CLAIRE), Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA), og AI, Data and Robotics Association (Adra). Foto: Kristiania.

De siste applikasjonene er bygget på store språkmodeller. De er ikke kunnskapsmodeller eller informasjonsmodeller.

De inneholder statistiske relasjoner mellom samlinger av ord. Hvis du skriver setningen "Jeg gikk en tur på stien..." og ber applikasjonen om å fullføre setningen, har den et uendelig antall måter å gjøre det på, noen mer sannsynlige enn andre, hvor "og møtte en heks med en lang nese" ikke kommer høyest, men heller ikke er uvesentlig.

Hvor kommer fordommene fra?

De kommer fra oss, selvfølgelig. Vi mennesker har fylt verden med pissprat og fordommer. Og internettet. Og gjett hvor språkmodellene har hentet inputen sin fra? Korrekt.

Vi vil gjerne høre fra deg.

Hva er dine tanker etter å ha lest denne artikkelen, hva tenker du om den fremtidige arbeidsdag? Hva skjer på din arbeidsplass, er dette noe du tror flere kunne ha interesse av å lese om?

Ta gjerne kontakt, send en epost på arve@parat.com

Denne artikkelen er også publisert på Høyskolen Kristianias sin side, les hele saken her

Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Powered by Labrador CMS