Egen pensjonssparing

Folketrygden og arbeidsgivere bidrar til pensjonen din, men for mange er ikke dette nok, og de aller fleste av oss har behov for å spare selv. Hvor stort ditt behov er avhenger av hvor lenge du vil være i arbeid, hvor god pensjonsordning du har på jobben og hvordan du ønsker å leve som pensjonist.

Pensjonsreformen førte til at vi i større grad må ta ansvar for egen pensjon. For mange av oss vil det være lurt å starte egen sparing til pensjon, da pensjonen fra folketrygden og arbeidsgivere normalt vil bli lavere enn inntekten du har når du jobber. Ved å starte egensparing til pensjon får du bedre muligheter til en mer romslig økonomi som pensjonist.

Sparingen som er til pensjon skal stå i mange år. Det betyr at du kan gjøre helt andre sparevalg med disse pengene, enn pengene du sparer til buffer eller til ferieturen neste sommer. Du kan tåle at pengene svinger i verdi underveis.

Slik kan du spare

Det er enkelt å spare til pensjon, og det er mest vanlig å velge mellom to ulike typer pensjonssparing: IPS (individuell pensjonssparing) eller fondssparing.

IPS

IPS passer best for deg som synes det er greit at pensjonspengene dine bindes frem til du blir pensjonist, med utbetaling tidligst fra du fyller 62 år. Med IPS får du også skattefordel, og sparingen passer derfor for alle som jobber og betaler skatt. Du kan endre sparebeløp og ta pause i sparingen når du vil. Det er heller ingen formueskatt på IPS-sparing. Utbetalingen varer i minst 10 år. IPS er pensjonssparing i fond, og du bestemmer selv i hvilken type fond du plasserer sparingen din i.

Fond

Sparing i fond er en fleksibel spareform, der du selv velger tidspunkt for utbetaling og varighet på utbetalingsperioden. Du kan avslutte sparingen når du vil, og du har mulighet til å spare så mye og så ofte du vil. I tillegg vil du kunne ta ut hele eller deler av sparebeløpet om det skulle trenges. Å spare i fond kan gi gode avkastningsmuligheter.

Mange banker, blant annet Nordea, tilbyr gode pensjonsspareordninger i form av både IPS og fondssparing.

Hvordan komme i gang?

Det kan være lurt å starte sparingen allerede nå, uansett alder. Mange kan bli overrasket over beløpet de vil få utbetalt som pensjonist. Et lite sparingsbeløp er alltid bedre enn ingenting!

• Å betale ned på lånet er en god spareform i tillegg til pensjonssparingen.

• Finn ut hva du vil få i pensjon fra Folketrygden og i tjenestepensjon fra arbeidsgivere.

• Velg hvilken sparemetode som passer best for deg. Det er også mulig å kombinere sparemulighetene.

Kilde: Nordea
Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Powered by Labrador CMS