Egen pensjonskonto

Fra 1. januar 2021 vil alle som har innskuddspensjon få en egen pensjonskonto. Det betyr at nå velger du selv hvor innskuddspensjonen din samles. Egen pensjonskonto gjør at pensjonen fra nåværende og tidligere arbeidsgivere slås sammen. Spar penger ved å flytte den til YS Pensjon. Alt på ett sted – i én konto! Se video nederst i saken.

Hver gang du bytter arbeidsgiver, får du med deg sparingen til pensjon som arbeidsgiveren har betalt. Mange er ikke klar over denne pensjonskapitalen fra tidligere arbeidsgivere. Fra nyttår kan du samle alt dette i én pensjonskonto.

Ved å samle all sin opptjente pensjonskapital i sin egen pensjonskonto vil mindre av pensjonskapitalen gå til å betale gebyrer. Hver enkelt vil også få en mye bedre oversikt over hva hun har tjent opp i pensjonskapital i løpet av karrieren.

Fra 1.1.2021 blir arbeidsgiverne pliktige til å opprette en egen pensjonskonto for hver ansatt. Dette kravet gjelder for de som har innskuddspensjon i privat sektor.

Advokat Andreas Moen som er fagansvarlig for pensjon i Parat ser en stor fordel for arbeidstakerne.

– Egen pensjonskonto innebærer at du får all pensjon på én konto. Pensjon fra tidligere arbeidsgivere blir automatisk samlet på den samme kontoen som du har aktiv opptjening på fra din nåværende arbeidsgiver, sier han.

Når du slutter i en jobb i dag, får du et såkalt pensjonskapitalbevis. Du får et nytt for hver gang du bytter arbeidsgiver.

– Mange har mange slike liggende i skapet. Det er lav bevissthet om disse bevisene. Mange vet ikke hva et pensjonskapitalbevis er. Det gjør at de færreste samler bevisene i én konto for å redusere kostnadene, sier han.

Det er gebyrer på hvert av bevisene, så jo flere du har, jo dyrere blir det. Pensjonsleverandøren tar et gebyr for hver konto, og i tillegg tar de et forvaltningshonorar som er en prosentandel av innestående kapital. For små pensjonsbeløp vil derfor gebyrene etter hvert spise opp hele pensjonskapitalen.

Kostnadene på pensjonskapitalbevisene består av et stykkgebyr og et forvaltningshonorar som går til pensjonsleverandøren. Ved å samle alle pensjonskapitalbevisene slipper du unna med ett gebyr. Og prosenten som går til forvaltning, blir lavere jo høyere den innestående kapitalen er.

– Så ved å samle alt i én konto, får våre medlemmer mindre kostnader og dermed får de mer pensjon, sier Moen.

Dette er hovedpunktene i den nye ordningen:

  • Pensjonskapitalen samles automatisk på én pensjonskonto (egen pensjonskonto), med mindre arbeidstakeren gjør et aktivt valg om noe annet.
  • Pensjonskontoen opprettes i arbeidsgivers pensjonsordning, men kan også være hos en annen pensjonsleverandør som arbeidstakeren velger selv.
  • Arbeidstaker skal ha rett til å overføre tidligere pensjonskapital til denne kontoen, men må selv betale kostnadene ved å forvalte tidligere oppspart kapital.
  • Arbeidsgiver skal som i dag betale for kostnadene som gjelder arbeidstakers opptjening i nåværende arbeidsforhold. Om pensjonskontoen flyttes til selvvalgt leverandør, skal arbeidsgiver gi et kostnadsbidrag.
  • Dagens regel om at arbeidstaker må ha vært ansatt i minst tolv måneder for å ha krav på å få med seg oppspart pensjonskapital, oppheves.

YS Pensjon

Flere YS-forbund har gått sammen i et pensjonsfellesskap og forhandlet frem en svært god avtale med Nordea Liv. Avtalen gir deg som medlem av Parat gode og konkurransedyktige pensjonsbetingelser. YS Pensjon sørger for best mulig betingelser til enhver tid.

Pensjonsfellesskapet innebærer at du fra 2021 kan flytte innskuddspensjon til pensjonsleverandør gjennom avtalen med YS Pensjon. Du får svært konkurransedyktig pris på penjonsforvaltningen, og gode løsninger for plassering av dine pensjonspenger.

Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Powered by Labrador CMS