Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, Foto: Sgt Marc-André Gaudreault, JFC Brunssum Imagery

Urovekkende om voldtekter i forsvaret

Anslagsvis 24 kvinner og 20 menn i Forsvaret sier i en spørreundersøkelse at de ble voldtatt i løpet av det siste året. Ytterligere 123 sier de har blitt forsøkt voldtatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder NRK, som viser til en spørreundersøkelse Forsvaret gjennomførte blant 8.800 ansatte og vernepliktige i oktober i fjor. Undersøkelsen er den hittil største Forsvaret har gjennomført om temaene mobbing og seksuell trakassering.

Spørsmålet som er stilt er følgende:

– Har du som tjenestegjørende i Forsvaret i løpet av de siste 12 måneder opplevd, enten i eller utenfor tjenestetid, å bli tvunget til å utføre seksuelle handlinger?

I undersøkelsen er svarene oppgitt som prosenter, men NRK har regnet seg til at til sammen 24 kvinner og 20 menn har oppgitt å ha blitt voldtatt i løpet av det siste året.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier at han er overrasket over omfanget.

– Vi er mange mennesker som er sammen, Forsvaret er gjennomregulert og vi har satt i verk en rekke tiltak. Så at vi har såpass mange hendelser i og utenfor tjeneste overrasker meg og gjør meg ekstra forbanna, sier Bruun-Hanssen.

Les også: Alarmerende tall om seksuell trakassering

Han reagerer også på det faktum at kun to av sakene har blitt meldt til politiet.

– Vi får ikke bukt med denne type utfordringer med mindre det foreligger et klart varsel. Uten et klart varsel, skjer det ingenting, sier forsvarssjefen.

Undersøkelsen viser også at det fortsatt er problemer med mobbing, trakassering og integrering av kvinner i forsvaret.

Les også: Statsråder og ledere tar et oppgjør med seksuell trakassering

To av fem kvinner sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at menn/kvinner ikke passer til å utføre eller ikke burde ha muligheten til å utføre visse typer arbeidsoppgaver, skriver VG.

Les også: Forsvarsministeren forbannet over seksuell trakassering

Leder av Parat forsvar, Johan Hovde, sier til Parat24 at han ikke har fått tilgang til alle resultatene i undersøkelsen, men at Parat forsvar har vært involvert i arbeidet knyttet til tiltakene mot mobbing og seksuell trakassering.

– Alle de ansattes organisasjoner står samlet bak den jobben forsvarets øverste ledelse nå gjør for å få bukt med ukulturen som har fått utvikle seg i Forsvaret. Her står vi skulder ved skulder med arbeidsgiver i jobben for et trygt og godt arbeidsmiljø for alle i forsvaret, sier han til Parat24.

Powered by Labrador CMS