Én av seks kvinner i utelivsbransjen og hotellnæringen opplever månedlig eller oftere uønsket seksuell oppmerksomhet. Personen på bildet har ingen tilknytning til saken.

Tøffest i uteliv og helse

Overnatting og servering er den næringen hvor høyest andel av både kvinnelige og mannlige ansatte oftest blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, tett fulgt av helsesektoren. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Les også:

Sunn fornuft er ikke nok

Tøffest i uteliv og helse

Én av seks kvinner som jobber i den såkalte utelivsbransjen, hoteller og andre overnattingsbedrifter medregnet, opplever månedlig eller oftere uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende. Det går frem av de siste dataene fra Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidsmiljøundersøkelse.

Seks prosent av mannlige servitører og hotellarbeidere er utsatt for samme problem – like ofte. Og selv om SSB ikke har publisert tall om hvem som står bak trakasseringen basert på denne undersøkelsen, viser tidligere analyser at det i hovedsak er kunder, klienter og pasienter som er opphavet til slik uønsket adferd. Unntaket er unge kvinner i mannsdominerte yrker, der det kan se ut til at kollegaer spiller en større rolle som «trakassører».

Trakasserer helse- og sosialarbeidere

Helse- og sosialtjenester er Norges desidert største næring. Her jobber rundt regnet 560 000 personer, av dem er cirka 450 000 kvinner. Av disse blir godt og vel 50 000 én eller flere ganger per måned plaget med seksuell trakassering. Samtidig ligger andelen trakasserte menn i sektoren tett opp under utelivsbransjen, med seks prosent. Det betyr cirka 5 500 mannlige helse- og sosialarbeidere.

Powered by Labrador CMS