Foto: Tekna

Tillitsvalgte møtte samferdsels­ministeren

Mandag møtte fagforeningene i Statens vegvesen samferdselsministeren for å drøfte overføringen av oppgaver fra Statens Vegvesen til fylkeskommunene. – Parat har lenge vært kritisk til den prosessen som nå kjøres, jeg er ikke beroliget etter møtet med statsråden, sier Jannike Hanssen, leder for Parat i Statens Vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I over 150 år har Statens vegvesen hatt et hovedansvar for å utvikle et riksdekkende vegnett. Nå planlegges en overføring av ansvaret fra vegvesenet og over til fylkene. En rekke sentrale aktører frykter for trafikksikkerheten.

Les også: Frykter hestehandel om Vegvesenet på bakrommet

Fra statsråden og departementets side er det lagt til grunn at overføring av oppgaver skal være sluttført innen utgangen av 2019. Samtidig som statsråden poengterer at overføring av ansatte skal søkes løst gjennom dialog og avtaler mellom partene.

Jannike Hanssen, leder for Parat i Statens vegvesen sier det fylkeskommunene åpenbart har behov for den kompetansen som ligger i vegvesenet i dag for å kunne lykkes med de nye oppgavene og det nye ansvaret.

­– Det vil være vanskelig å ivareta behovet for et helhetlig perspektiv på trafikksikkerhet, når ikke oppgavene ligger i en felles organisasjon som i dag. Nettopp derfor er det viktig å nå få til en god prosess videre, slik at de ansatte føler seg ivaretatt og vi klarer å sikre en god overføring av kompetanse, sier Hanssen.

Les også: Uro i Statens vegvesen

Hun sier at selv om avgjørelsen nå synes å være tatt, er det fremdeles en rekke uavklarte spørsmål og mye arbeid som gjenstår før reformen kan settes ut i livet.

– En ting er at det er en rekke praktiske ting som enda ikke er på plass, som behovet for kontraktsmaler, avveininger mellom standardisering og lokal selvråderett, samt en rekke spørsmål knyttet til sikkerhet og beredskap. Men som tillitsvalgt er jeg også oppriktig bekymret for arbeidsmiljø, og tap av kompetanse gjennom en prosess som allerede oppleves som svært krevende for de ansatte, sier Hanssen.

Les også: Frykter ansvarspulverisering og milliardkostnader

Hanssen sier hun nok forventer at statsråden går dypere inn i denne saken, ikke minst etter dialogmøtet som nå er avholdt.

­– Det var den forrige samferdselsministeren som startet dette prosjektet, han var godt orientert og møtte blant annet på allmøter i vegvesenet for å orientere. Jeg forventer at også nåværende samferdselsminister evner å sette seg inn i denne materien, og vil møte ansatte, tillitsvalgte og ledere for en videre dialog. Det er vi avhengig av, om dette skal bli en god prosess, sier hun.

Les også: Kritisk til flytting av oppgaver

Powered by Labrador CMS