Uro i Statens vegvesen

Regjeringen har vedtatt å overføre administrasjonen av 44.000 kilometer fylkesvei fra Statens vegvesen til de 11 nye fylkesregionene. Dette berører anslagsvis 4500 ansatte, og vil ramme omlag 1650 årsverk i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

VG skriver at de ansatte i Statens Vegvesen mener at regjeringen går fra sine klare løfter om at alle ansatte skulle få beholde jobben når fylkesvei-oppgavene overtas av fylkene.

I forslaget til 2019-budsjett for samferdselsdepartementet avvises det klart at reglene for virksomhetsoverdragelse kommer til anvendelse – fordi få eller ingen har en jobb som i sin helhet vil bli overført til fylkeskommunene.

– Vi har fått en lovnad fra tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) om at ingen skal miste jobbene sine, og at dette skal løses gjennom dialog og avtaler, sier Jannike Hanssen, leder for Parat i Statens vegvesen.

Hun sier de har merket seg at det fra regjeringen blir gitt uttrykk for at om man ikke klarer å løse dette gjennom dialog og avtaler, så vil departementet starte arbeidet med en egen lov eller forskrift.

Nok en gang kan det se ut som om politikerne våre lover ting som de ikke klarer å holde, sier Hanssen.

I en epost til VG opplyser likevel samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) at reglene for virksomhetsoverdragelse skal legges til grunn i avtalene som gjøres med fylkene

I avtaleforhandlingane vil det bli lagt til grunn at dei tilsette skal ha rettane som gjeld for verksemdoverdraging etter arbeidsmiljøloven, skriver han han i e-posten til VG.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen har foreslått å utarbeide en egen lov for å sikre overføring av veifaglig kompetanse fra veivesenet til fylkene. Men dette har fylkene i sin høring motsatt seg – de ønsker ingen plikt til å overta det antallet ansatte som veivesenet har beregnet for disse oppgavene.

Hanssen sier det virker som om regjeringen ikke tar inn over seg uttalelsene fra Statens vegvesen, de ansattes representanter eller de andre organisasjonene som har svart på høringen.

Det virker som de kun lytter til uttalelsen til fylkeskommunene, sier hun.

Hovedtillitsvalgt Siw Tyldum i NITO, som organiserer over 1600 ansatte i veivesenet, mener at statsbudsjettets formuleringer ikke opprettholder løftet fra Solvik-Olsen om at de ansatte får beholde jobbene.

– Signalene fra flere fylker er at de tror de kan gjøre samme jobbene med langt færre folk, de kan ansette selv og kjøpe inn tjenester. De overskuer åpenbart ikke kompleksiteten i oppgavene de får nå. Vi mener at når vi nå skal avgi folk til fylkene, skal det ordnes med en egen overføringslov, slik det ble gjort da Mesta ble dannet fra veivesenet, og det samme med Nye Veier og Vegtilsynet. Det vil sikre våre ansattes rettigheter, sier hun til VG.

I budsjettforslaget skriver regjeringen at den tar sikte på at overføringen av fylkesvegoppgaver skal skje fra 1. januar 2020, eller senest 1. januar 2021. Endelig tidspunkt avhenger av når en avtale om overføring av ansatte er klarlagt.

Powered by Labrador CMS