Leder i Parat, Vegard Einan, under høringen i Finanskomiteen om innføring av individuell pensjonskonto.

Individuell pensjonskonto

Torsdag avholdt Finanskomiteen på Stortinget høring om innføring av egen pensjonskonto. Parat støtter forslaget, og tror endringen vil føre til mer pensjon for pengene for arbeidstakere med innskuddspensjon i privat sektor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under tariffoppgjøret i 2016 at partene i privat sektor i fellesskap henvendte seg til regjeringen, og ba om hjelp til en utredning for å få gjort tilpasninger i pensjonsordningene. Statsministeren svarte at hun var positiv til å igangsette en utredning, og saken er siden utredet av en arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet.

Det ble også opprettet en referansegruppe for arbeidet med deltakere bl.a. fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Arbeidsgruppen leverte sin rapport i desember 2016.

Regjeringen foreslår nå at arbeidstakere med innskuddspensjon skal få samlet pensjonen i en egen pensjonskonto som følger arbeidstakeren. Regjeringen vil også oppheve 12-månedersregelen, slik at arbeidstakere får med seg opptjent pensjon uavhengig av lengden på arbeidsforholdet. Forslagene kommer frem i en egen proposisjon regjeringen har sendt Stortinget, og Finanskomiteen avholdt torsdag sin høring for å få innspill fra både arbeidsgiver og arbeidstakersiden.

Ekstern lenke: Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak) Endringer i innskuddspensjonsloven mv. (egen pensjonskonto)

Leder i Parat, Vegard Einan, gir ros til regjeringen og departementet for å ha lagt frem et forslag med gode intensjoner – etter en bred prosess med involvering av partene.

– Intensjonen med egen pensjonskonto er at den enkelte arbeidstaker skal få en forenklet oversikt sin egen pensjon, mulighet til å påvirke hvem som forvalter denne og til hvilken kostnad – og ikke minst, til hvilken kvalitet, sier han.

Einan sier at i dag er det sånn at arbeidstaker har all risiko, men ingen mulighet til å påvirke hvem som forvalter midlene.

– Vi støtter forslaget regjeringen nå har lagt frem, og er av den oppfatning at automatisk samling av pensjon på en egen pensjonskonto vil bidra til færre gebyrer og bedre oversikt over pensjon for den enkelte, sier han.

Les også: Parats høringsinnspill til finanskomiteen

Forslaget om pensjonskonto gjelder for 1,4 millioner nordmenn, som vil kunne få samlet pensjonen sin fra ulike arbeidsforhold på én konto.

Se video: Høringen fra Stortinget

Powered by Labrador CMS