Foto: Roger Fosaas / Rewind Media

Tillitsvalgte: Skuffet over statsråden

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) lovte å lytte til kritikken, men følger ikke opp. De tillitsvalgte i Norad er skuffet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uka kunne Parat24 melde om uro blant de ansatte og tillitsvalgte i Norad. Det er spesielt planene om å skille fagkunnskap og forvaltning som møter motbør, ikke bare fra de tillitsvalgte men også fra alle fagmiljøer.

De tillitsvalgte frykter dårligere bistand, stikk i strid med målet til reformen.

– Det er mange spørsmål som gjenstår og mange av innvendingene som er reist vil være sentrale problemstillinger som prosjektgruppen skal jobbe med, lovet statsråd Astrup i følge Dagsavisen.

Denne uka offentliggjorde utviklingsminister Nikolai Astrup medlemmene av en prosjektgruppe som skal få en omfattende utviklingsreform på plass innen 1. januar neste år. Også mandatet til gruppa ble lagt fram. Det har skapt skuffelse hos Norads tillitsvalgte, som hadde håpet på mer medbestemmelse og en mykere kurs, skriver Dagsavisen.

Avisen melder at statsråden bare fant plass til en representant fra Norad i gruppa på seks. Lederen av prosjektgruppa, Hege Hertzberg, er tidligere ambassadør i Ghana, har jobbet som direktør for Fredskorpset og som direktør for utviklingsspørsmål i UD, og regnes som svært faglig sterk.

Det er betenkelig at Norad bare blir representert med ett medlem i prosjektgruppa, og at kun to av seks medlemmer har en klar bistandsfaglig bakgrunn. Vi har bedt om at arbeidsgruppa styrkes med ansattrepresentanter for å sikre medvirkning, men er ikke blitt hørt, sier Marianne Haugh i NTL, med Parat og Akademikerne i ryggen til Dagsavisen.

Utviklingsminister Nikolai Astrups omfattende reform, som har som mål å bedre norsk bistand, har møtt kraftig motstand fra et stort antall fagfolk.

– Det er mange spørsmål som gjenstår og mange av innvendingene som er reist vil være sentrale problemstillinger som prosjektgruppen skal jobbe med, lover statsråd Astrup.

De som jobber med bistand, frykter nettopp kunnskapen skal ryke med den varslede reformen. Dagsavisen skriver at i et samlet brev til statsråden skriver de fem største norske bistandsorganisasjonene at dette skillet mellom fag og forvaltning vil svekke norsk bistand:

«For at reformen skal virke til sin hensikt – å sikre kunnskapsbasert og effektiv bistand – er det avgjørende at man ikke går inn for å skille forvaltningskompetanse og fagkompetanse, men heller styrker koblingen mellom disse», ber den såkalte femmergruppa, som består av Røde Kors, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp.

De fem organisasjonene ber om en skriftlig høringsrunde når forslaget til reform er på plass.

I sitt svar til organisasjonene takker Astrup for engasjementet, men lover ingenting.

– Jeg verdsetter de konstruktive innspillene dere fremmer. Dette tar vi med oss i det videre arbeidet, skriver Astrup.

Dagsavisen melder at til tross for gjentatte forespørsler, har ikke utviklingsministeren kunnet gi noen svar på hvilket faglig grunnlag han og utenriksministeren har basert seg på når de har staket ut kursen. Selv viser Astrup til en rekke utredninger som er gjort, og den unisone enigheten om behovet for en reform. Det holder ikke for Marianne Haugh i NTL.

Vi etterspør fortsatt en faglig begrunnelse for det politiske valg som er tatt, sier hun til Dagsavisen.

Dagsavisen har snakket med en rekke miljøer og fagfolk, og selv om det er bred enighet om at en reform er nødvendig, er det ingen som vil anbefale den kursen som nå er lagt. Blant kritikerne er konsulentselskapet KPMG, tankesmien Agenda, sivilsamfunn og NUPI.

Vi håper på en grundig og åpen prosess, hvor arbeidsgruppa er villig til å ta imot innspill fra alle berørte, og at politisk ledelse vil være villig til å justere kursen basert på disse anbefalingene, sier fagforeningene i Norad i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS