Sykehusstreiken trappes opp

YS Spekter tar ut ytterlige 56 Delta-medlemmer i sykehusstreiken fra mandag 24. juni. Dermed vil over 800 sykeansatte nå være i streik på landsbasis. Parat-forhandler Thomas Lilloe sier kravet er at også ansatte med stillingsprosent under 20 prosent må få pensjonsopptjening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

YS tar nå ut ansatte ved Helse Bergen, Sykehuset Østfold og St. Olavs hospital. Streiken rammer i tillegg Oslo universitetssykehus, Sørlandet sykehus, Sørlandet sykehus Arendal og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Pensjon fra første krone

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Slik dagens ordning er gis ingen med lavere stillingsprosent enn 20 prosent pensjonsrettigheter overhodet. Arbeidstakernes krav er at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone.

– Spekter ville ikke innfri dette kravet, slik at eneste mulighet da var å gå til konflikt. Vi beklager sterkt overfor pasienter og pårørende som måtte bli rammet, men dette var så viktig for oss at vi måtte ha en løsning som kunne aksepteres. Det fikk vi ikke, sa forhandler i Parat, Thomas Lilloe, da streiken ble faktum i mai.

Leder av YS Spekter, Lizzie Ruud Thorkildsen, mener streikeviljen blant sykehusansatte er stor.

Det å innføre pensjon fra første krone koster sykehusene lite, men har en stor betydning for de det gjelder, sier hun.

Les også: Streik i sykehusene

Riksmekleren tok initiativ til ny frivillig mekling mellom partene den 12. juni. Heller ikke dette førte til enighet.

– Det er jeg som har oppfordret partene til å møtes til frivillig mekling. Initiativet har kommet fra Riksmekleren fordi vi mener det er en alvorlig konflikt som berører svake tredjeparter, og da er det viktig å forsøke å finne en løsning, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK i forkant av møtet.

Ingen fare for liv og helse

YS Spekter-lederen står fast ved at streikeuttaket ikke fører til fare for liv og helse, heller ikke med denne opptrappingen.

– Vi vil i utgangspunktet ramme arbeidsgiver, og beklager at streik i sykehusene dessverre også rammer pasienter i form av avlyste timer og ventetider, sier Ruud Thorkildsen.

Hun forteller at det er arbeidsgivers klare ansvar å sørge for at streiken ikke setter liv og helse i fare.

– Det kan de gjøre ved å søke dispensasjon. Vi registrer og beklager at Spekter ikke bruker denne muligheten, og dermed i praksis undergraver streikeretten, sier Ruud Thorkildsen.

Streiken rammer blant annet timeoppfølging, dokumentasjonsarbeid, vedlikehold av medisinteknisk utstyr, renhold og pasient- og varetransport ved de berørte sykehusene.

Parat har tilsammen tatt ut 19 medlemmer i streik ved St. Olavs hospital og Sørlandet sykehus Arendal.

Powered by Labrador CMS