Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Økende inntektsforskjeller

Selv om de fleste av oss har en relativt god økonomi, har vi som befolkning opplevd en nedgang i realinntektene mellom 2014 og 2017. Samtidig vokser inntektsforskjellene, og andelen husholdninger med lavinntekt øker, viser en ny gjennomgang fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er spesielt blant personer med nedsatt arbeidsevne, uføretrygdede, enslige forsørgere og par med barn under 18 år vi finner en økt sannsynlighet for å havne i lavinntektskategorien, viser funn fra SSB.

Samtidig viser tallene at andelen med lavinntekt er blitt mindre blant innvandrere fra EU og EØS land, norskfødte med innvandrerforeldre, arbeidsledige og alderspensjonister.

Last ned: Rapporten om økonomi og levekår for lavinntektsgrupper 2019

Lavinntekt er ofte er forbundet med en svak tilknytning til arbeidslivet.

Les også: Vil organisere flere innvandrere

Et flertall av lavinntektsgruppene opplever i større grad dårlige boforhold enn befolkningen i stort, og opplever boutgiftene som svært tyngende. Mange av gruppene rapporterer også om økonomiske problemer, og det er langt større andeler som ikke klarer å betale en uforutsett utgift enn i befolkningen som helhet, viser rapporten fra SSB.

Andelen husholdninger som opplever en vedvarende lavinntekt lå i mange år stabilt, men fra 2012 og fremover har andelen med vedvarende lavinntekt økt for hvert år, viser rapporten fra SSB.

Les også: Lavinntekt - noen grupper skiller seg ut

Les også: Foreldres inntekt av betydning for barns fremtidige inntekt

Les også: Forskjellene øker

Powered by Labrador CMS