Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad Foto: Torbjørn Tandberg

Ny usikkerhet rundt Veterinærinstituttet

Fredag kunne Parat24 melde at Veterinærinstituttet må spare penger og har besluttet å legge ned store deler av virksomheten i flere byer, og si opp en rekke ansatte. Landbruksminister Olaug Bollestad reagerer sterkt på nyheten, og ber om en forklaring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Adresseavisen kunne rapportere at 13 ansatte må finne seg en annen arbeidsplass når obduksjons- og laboratorievirksomheten i Trondheim legges ned om få måneder. Samtidig kunne Stavanger Aftenblad melde at 8 ansatte ved kontoret på Sandnes ville miste jobben. I Tromsø er det vedtatt å avvikle alle obduksjoner av dyr, og all øvrig laboratorievirksomhet, for å spare penger.

Veterinærinstituttet har hovedkontor i Oslo, med avdelinger i Tromsø, Harstad, Sandnes, Bergen og Trondheim. Nå vil styret flytte store deler av virksomheten til Ås i Akershus. Totalt 140 ansatte har fått varsel om at rundt 30 av dem vil bli sagt opp.

Direktøren ved Veterinærinstituttet bekrefter overfor Parat24 at den planlagte nedbemanningsprosessen videreføres.

Les også: Veterinærinstituttet må nedbemanne i flere byer

Reagerer

Landbruksminister Olaug Bollestad reagerer sterkt på nyheten om nedleggelser av veterinærinstituttets regionalkontorer, og kalte i helgen inn ledelsen og styret ved Veterinærinstituttet til et oppklaringsmøte.

– De må ha en veldig god grunn for at jeg som landbruksminister skal akseptere dette, sier Olaug Bollestad om slaktingen av veterinærinstituttet flere steder i landet til Stavanger Aftenblad.

Krever god begrunnelse

Bollestad kjøper ikke helt uten videre argumentet om at instituttet må spare penger. Heller ikke at de får nye og moderne lokaler på Ås. Bollestad bemerker at det ikke har kommet noen varsler i forkant om dårlig økonomi i instituttet eller problemer med å holde den desentraliserte strukturen oppe, skriver Stavanger Aftenblad.

– De har jo bygget nytt på Ås for X antall milliarder kroner. Da er det vanskelig å forstå at 20-25 millioner kroner på driften ikke kan håndteres. Det må jeg få en forklaring på, sier hun til avisen.

Villig til å øve press

Bollestad sier hun ikke vil akseptere at nybygget på Ås som så langt er beregnet til å koste 7,2 milliarder kroner tapper resten av landet for ressurser og kompetanse.

– Vi ønsker en desentralisert struktur og det er bekymringsfullt for dyrehelsa og folkehelsa at regionale kontorer legges ned, sier landbruksministeren til NTB.

Bollestad sier det er viktig at Veterinærinstituttet er til stede i Sandnes, Tromsø og Trondheim fordi et statlig institutt er et viktig partnerskap for regional forskning.

Bollestad trekker fram det foreløpig uavklarte spørsmålet om dyreobduksjoner i Tromsø, der det ikke er lagt inne midler til dette i 2019.

– Enten får de til en avtale med Universitet i Tromsø, eller så vil det komme en tilleggsbevilgning. Det lover jeg ikke, men det er en av løsningene, sier landbruksministeren til NTB.

Veterinærinstituttets avdeling på Høyland i Sandnes har blant annet drevet forskning på om operasjonsteknikker for dyr kan brukes på mennesker – og omvendt. Bollestad opplyser at hun tirsdag fikk oppgitt at dette skal være et nasjonalt senter for denne typen forskning.

Bollestad avviser ikke at det kan bli aktuelt å åpne pengesekken for å opprettholde veterinærinstituttets regionale kontorer i Tromsø, Trondheim og Sandnes. Det kan også bli aktuelt å bruke politisk press.

Veterinærinstituttet: Nedbemanningen videreføres

Direktør ved Veterinærinstituttet, Gaute Lenvik, sier til Parat24 at statsråd Bollestad er informert om situasjonen ved Veterinærinstituttet av styreleder ved instituttet.

– Statsråden hadde forståelse for situasjon, og la vekt på Veterinærinstituttets regionale tilstedeværelse, sier han.

Lenvik sier Veterinærinstituttet ikke har planer om ikke å være tilstede regionalt med faglig og vitenskapelig kompetanse.

– Ledelsen ved instituttet har ansvar for at vedtatt budsjett følges opp. Dette lar seg ikke gjennomføre uten å redusere personalkostnadene, noe som vil medføre en nedbemanning i 2019, sier han.

Lenvik sier det er ikke avtalt noe nytt møte mellom statsråden og styreleder ved Veterinærinstituttet.

Kunst til 17 millioner

Som en kuriositet kan det også nevnes at midlene til kunst på bygget er omtrent det samme som det nå skal spares inn ved kuttene rundt om i landet. På nettsiden til Veterinærinstituttet kan vi lese:

– Alle statlige byggeprosjekter utløser midler til kunst, som KORO, Statens fagorgan for kunst i offentlige rom disponerer. For dette byggeprosjektet er det bevilget 17.1 millioner kroner til ny kunst.

Powered by Labrador CMS