Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Veterinærinstituttet må nedbemanne i flere byer

Veterinærinstituttet må spare penger og har besluttet å legge ned store deler av virksomheten i flere byer. Mange ansatte mister jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Adresseavisen må 13 ansatte finne seg en annen arbeidsplass når obduksjons- og laboratorievirksomheten i Trondheim legges ned om få måneder. Dette er både veterinærer, bioingeniører, kjemiingeniører og næringsmiddelteknologer.

Veterinærinstituttet har hatt hovedkontor i Oslo, med avdelinger i Tromsø, Harstad, Sandnes, Bergen og Trondheim. Nå skal store deler av virksomheten flyttes til Ås i Akershus. Ledelsen ved Veterinærinstituttet begrunner nedbemanningen med utgifter knyttet til flyttingen, samt økte pensjonskostnader og mindre inntjening på eksternfinansierte prosjekter. Totalt skal det kuttes 20 millioner kroner på budsjettet for 2019.

I tillegg til nedleggingen i Trondheim, skal også obduksjonsenheten i Tromsø og laboratorievirksomheten i både Sandnes og Tromsø legges ned. Det nøyaktige antallet ansatte som nedbemannes, er ennå ikke bestemt.

Administrerende direktør i Veterinærinstituttet, Gaute Lenvik, sier det ikke foreligger noe ønske om å nedbemanne, men det er noe som tvinger seg frem grunnet den økonomiske situasjonen.

– Instituttet er nettofinansiert, med en fast årlig sum fra Landbruks- og matdepartementet, og Nærings- og fiskeridepartementet. Innenfor den økonomiske rammen må vi selv prioritere ressursbruken, og hvordan vi best kan løse det samfunnsoppdraget vi er satt til å utføre, sier han til Parat24.

Lenvik sier han har tett dialog med departementet som eier, og med styret, men tilbakemeldingen er at det må gjøres omprioriteringer innenfor den økonomiske rammen som er tildelt.

– Dette er definitivt en krevende og vanskelig situasjon vi nå står i. Å måtte formidle budskapet om at vi ikke lenger kan opprettholde våre forpliktelser overfor de ansatte, å måtte gå til det skritt å si opp folk – det er veldig vanskelig, sier han.

Lenvik sier de fremdeles jobber med tallmaterialet, og at han vil gjøre det han kan for å gjennomføre prosessen på en ryddig og korrekt måte.

– Vi står likevel der, at vi ikke kan unngå nedbemanning. Men jeg vil ikke i dag spekulere i hvor mange årsverk som vil bli berørt, sier han til Parat24.

Veterinærinstituttet skal fortsatt ha faglig aktivitet på alle dagens steder, med vekt på forskning og kompetanse. Primærdiagnostikk for fisk i Harstad skal bygges ut, og et forskningslaboratorium i Bergen videreføres. Veterinærinstituttet skal fortsatt være landsdekkende og ha regionale enheter i Sandnes, Bergen, Trondheim, Harstad, Tromsø og på Ås fra 2020.

Powered by Labrador CMS