Foto: Victor Alvarez Moles

Wizz Air åpner innenriksruter fra Oslo

Ungarske Wizz Air satser hardt på det norske markedet, og starter fra 5. november tre nye innenriksruter fra Oslo Lufthavn. SAS og Norwegian vil for første gang få lavpriskonkurranse på norske innenriksflyvninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra Oslo Lufthavn vil Wizz Air fly daglige ruter til Bergen, Tromsø og Trondheim. Prisene starter fra 199 kroner, og selskapet forventer å kapre store deler av markedet.

– Dette er en milepæl for Wizz Air og en stor dag også for Norge, sa administrerende direktør József Váradi i selskapet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, ifølge DN.

Ingen norske ansettelser

Selskapet planlegger ikke å ansette norske arbeidere, men Váradi uttalte under pressekonferansen tirsdag at de ansatte som jobber i Norge vil bli betalt ut ifra norske markedsstandarder.

Wizz Air har vært kjent som fagforeningsfiendtlig, og har i flere land gitt sterke represalier til ansatte som forsøkte å organisere seg. Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, mener det siste norsk luftfart trenger akkurat nå er en useriøs aktør.

– Bedrifter som etablerer seg Norge må følger spillereglene i norsk arbeidsliv. Her har vi et velfungerende partssamarbeid som vi forventer at blir opprettholdt. Det er viktig for bransjen at vi har ordnede forhold, sier hun.

Head of Aviation i European Transport Workers' Federation (ETF), Eoin Coates, mener Wizz Airs behandling av ansatte kan kalles sosial dumping.

– De utnytter enhver vei de kan for å sikre seg fri bevegelse, og bruker alle skitne triks i boken. De misbruker ansatte over hele Europa. Vår største bekymring er at selskapet har både penger og tid til å plukke opp alle innenlandsruter som nå ligger åpne i Europa. De venter på at andre flyselskaper skal gå tom for midler, sier Coates.

Leder i Parat Kabinforbund, Sissel Vian, mener det er uhyre viktig at det ansettes på norske vilkår når selskap etablerer baser i Norge.

– Man skal ha muligheten til å leve og etablere seg i Norge på den lønnen man får. Det skal være mulig å organisere seg. Det gjenstår å se om Wizz Air tar det samfunnsansvaret de nå har lovet, sier hun.

Nytt flyselskap

Nyheten om Wizz Airs etablering i Norge kommer etter at det tidligere tirsdag ble kjent at Erik G. Braathen, som har bakgrunn blant annet som styremedlem og investor i Norwegian, starter opp et nytt flyselskap.

Det nye flyselskapet planlegger å starte opp med fem fly og ha første fly i lufta i løpet av første halvår i 2021. Planen er å ha nærmere 400 ansatte innen 2022. Mer enn 25 personer jobber nå med å bygge opp det nye flyselskapet. De har bedt om økonomisk støtte fra Næringsdepartementet.

Powered by Labrador CMS