Leder for Norwegians kabinforening, René Charles Gustavsen, sier ansatte i kabin kan bytte sko når de er kommet på jobb i kabinen. Foto: iStock.

Kabinansattes uniformskrav

VG skriver mandag om gammeldagse og utdaterte uniformskrav i Norwegian, datert i april 2019. Leder for Norwegians kabinforening, René Charles Gustavsen, sier krav om sminke for kvinner og tilsvarende sminkeforbud for menn bør revideres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

VG har tatt for seg uniformsreglene som i tillegg til sminkekravet beskriver blant annet høyde på skohælene og ulike regler for menn og kvinner knyttet til hvor langt hår som er tillatt.

– Unødvendig kjønnsskille

Gustavsen sier uniformsreglementet i størst mulig grad bør være kjønnsnøytralt.

– Vi må ha et krav om at vi som går i uniform og representerer selskapet skal se presentable ut og at det ytre skal være velstelt i likhet med uniformen vi bærer. Samtidig bør det være unødvendig å lage et kjønnsskille slik det er nå, sier han.

Reglene knyttet til hælhøyde på minimum to centimeter mener Gustavsen det går ann å leve med.

– Det er andre regler i kabinen. Uavhengig av kjønn kan vi bytte sko når vi er kommet på jobb i kabin, noe som er mer behagelige under flyturen, sier han.

En sak for ansatte og flyselskapene

I tillegg til at Norwegian-ledelsen har måttet svare for seg i VG, har også SAS blitt spurt om deres reglement for kabinansatte.

– SAS krever også minimum to centimeter hælhøyde, men vi har ikke de samme føringene og detaljene for make-up, sier Knut Morten Johansen som er informasjonssjef i SAS.

Leder for SAS Norge Kabinforening, Anneli Nyberg, som også er leder for Parats likestillings- og diskrimineringsutvalg reagerer sterkt på kjønnsforskjellene som blir tatt opp i VG-artikkelen.

– Dette er en sak jeg ønsker å ta opp i Parats likestillings- og diskrimineringsutvalg. Det er også en sak vi som tillitsvalgte for kabinansatte må ta opp med selskapene da slike forbud og regler er med på å sementere allerede stereotype holdninger om kabinsansatte. Vi er tross alt ombord for å ivareta passasjerens sikkerhet, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS