Parats forhandlingsdelegasjon på Frontfaget er ikke i mål. Foto: Helene Husebø/Parat.

Mekling fortsetter på overtid i frontfaget – Riksmekleren er optimist

Mange timer på overtid fortsetter meklingen mellom partene i frontfaget. Over 28.000 industriansatte kan bli tatt ut i streik, men møtte på jobb fredag.

Publisert Sist oppdatert

– Det har vært bevegelse gjennom meklingen, også gjennom morgenen, men det gjenstår store og viktige temaer enda som vi må jobbe med, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

– Vi har jobbet gjennom natta, og vi vil fortsette arbeidet videre. Partene jobber i sine delegasjoner, så skal vi ha nytt møte nå på formiddagen.

Ruland sier han er optimist.

– Jeg kommer til å stå på for at vi skal komme i mål.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt natt til fredag, og etter det har partene altså fortsatt på overtid.

På overtid

– Partene besluttet å fortsette meklingen på overtid. Meklingen pågår fortsatt fredag morgen. Ansatte skal dermed møte på jobb som normalt ifølge Parat.

Verken Fellesforbundet eller Parat kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meklingen.

Dermed gikk oppgjøret til tvungen mekling, og partene møttes hos riksmekler Ruland mandag denne uka.

Vanskelig bakteppe

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik dersom man ikke blir enige.

Utfallet av oppgjøret i frontfaget har mye å si for lønnsoppgjøret også i andre bransjer. Tanken med frontfagsmodellen er at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammene for de andre oppgjørene.

Lønnsforhandlingene i industrien startet 9. mars. Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften.

Samtidig har Ukraina-krigen og sanksjonene mot Russland ført til prisøkninger og uforutsigbarhet. Teknisk beregningsutvalg (TBU), som legger fram nøkkeltall i forkant av lønnsoppgjørene, oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

Dette er ikke første gang meklingen går på overtid: I 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfagsforhandlingene i 1996.

Powered by Labrador CMS