Illustrasjonsfoto fra øvelse på Evjemoen. Foto: Soldatnytt

Kvinner i forsvaret bryter tausheten

Kvinner i forsvaret har lenge tiet om seksuell trakassering. Nå snakker de ut i magasinet Forsvarets forum. – En kultur og holdninger vi tar sterk avstand fra, sier Johan Hovde, leder av Parat forsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et år etter at #metoo gikk som en farsott gjennom den vestlige verden snakker jenter og kvinner i forsvaret ut om sine opplevelser.

Forsvarets forum har over lengre tid vært i kontakt med mange kvinner som har sterke historier. Vi har snakket med kvinner i alle forsvarsgrener – over hele landet. Noen har varslet, mange har tiet. Tiet fordi å varsle er «å skyte seg selv i foten», som en av de operative kvinnene i denne saken mener, skriver magasinet.

Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Frank Brundtland Steder, har forsket på kvinners situasjon i Forsvaret i en årrekke. Han sier til magasinet at det i aller høyeste grad finnes historier om seksuell trakassering, maktmisbruk og overgrep i forsvaret.

– Problemet er nok større enn man vil innrømme, sier han til Forsvarets forum.

Leder av Parat forsvar, Johan Hovde, er tydelig på at seksuell trakassering ikke kan aksepteres i Forsvarssektoren eller generelt i samfunnet.

­– Vi i Parat forsvar tar sterk avstand fra den kulturen og holdningen som er hos enkelte i Forsvaret. Det er vårt ansvar at det blir satt en stopper slik at dette ikke får utviklet ser videre. La oss sammen jobbe for at arbeidsliv i forsvaret som er trygt og inkluderende, det er sammen vi skaper operativ evne, sier han.

Les også: Landsmøtet: Vil ha konvensjon om vold og seksuell trakassering

Kaptein Miriam Weierud, leder i Militært kvinnelig nettverk sier mørketallene er store.

– Selv om noen saker rapporteres i anonyme medarbeiderundersøkelser, blir de ikke varslet, sier hun til Forsvarets forum

Hun sier at alle kan tenke litt mer over omgangstonen på militære arbeidsplasser. Å behandle hverandre med respekt, uten å seksualisere kolleger og underordnede.

– Jeg vet om mange saker med trakassering og at en rekke kvinner har sluttet av den grunn. Dette er uholdbart, og Forsvaret kan ikke leve med at en slik trend fortsetter når personellet er den viktigste ressursen vi har, sier hun til magasinet.

Nå har kvinner i forsvaret opprettet en egen emneknagg i sosiale medier for å bekjempe seksuell trakassering #tilmittforsvar

Trond Lysholm, sjefssersjant i Grensevakten skriver på sin facebookside, under emneknaggen #tilmittforsvar;

– For alt vi har og alt vi er. Det er det vi er satt til å forsvare. Vi er ikke en gjeng med verdiløse apekatter som fremmer seg selv ved å rakke ned på andre. I Grensevakten så jager vi i flokk. For at flokken skal være sterkest mulig er vi avhengig av alle. Som sjefssersjant i Grensevakten kan jeg ikke stå og se på dette. Jeg blir forbannet når samhold og god læringskultur trues av enkeltindivider som ikke er i stand til å se helheten. Trakassering er uakseptabelt uansett form. Vi har ikke bruk for folk som ikke bygger hele enheten videre og gjør alle bedre, skriver han på sin facebookside.

Johan Hovde, som leder Parat forsvar, sier vi lever i et samfunn der både kvinner og menn skal kunne føle seg trygge på sine kollegaer, men dette handler også om det som foregår utover det som skjer i arbeidslivet.

­– Nylig gjennomførte Parat landsmøte der vi satt en rød strek for seksuell trakassering. Det skal ikke være tvil om at det er null tolleranse for uønsket seksuell atferd, sier han.

Hovde sier Parat forsvar vil bli følge opp vedtaket på landsmøte med medlemsmøter, der det settes fokus på den enkeltes etikk og moral i forhold til uønsket seksuell atferd.

Første medlemsmøte med dette som tema blir på Rena rett over nyttår, og vi oppfordrer våre medlemmer til å ta med seg kollegaer slik at vi sammen kan sette en rød strek mot seksuell trakassering, sier han.

Powered by Labrador CMS