Les

Plattformarbeidere bør få kollektiv forhandlingsrett

Kommentar
KOMMENTAR: – Frilansarbeid er ikke en erstatning for den norske modellen, det er en del av den norske modellen. Plattformarbeidere bør få kollektiv forhandlingsrett, skriver Wolt-direktør Elisabeth Stenersen i sitt svar til Ståle Botns kommentar
Av Elisabeth Stensersen Publisert dato 12.05.2021 19:30 redigert 11.01.2022 10:46
Frilansarbeid er en trygg og fleksibel arbeidsform som mange benytter seg av. Det er 320 000 frilansere, selvstendige og oppdragstakere i Norge, både i transportbransjen, kultursektoren og tjenesteytende sektor. Mange av dem er nok også medlem i Parat eller et annet YS-forbund.

De fleste ønsker faste og hele stillinger, det er hovedstammen i den norske modellen. Men noen ønsker å kunne jobbe når de vil og så mye de vil – og det har de lov til.

Frilansarbeid er ikke en erstatning for den norske modellen, det er en del av den norske modellen. Andelen frilansere og selvstendige har vært omtrent den samme i 20 år. Men er det noe koronakrisen har vist, så er det at frilansere og selvstendige har dårligere rettigheter når det gjelder helse og velferd.

Den store styrken i velferdssamfunnet er at vi har et sikkerhetsnett. Men det sikkerhetsnettet har hull.

Norge er det landet i Norden med svakest tilgang på helse og velferd for frilansere, selvstendige og oppdragstakere. Det finnes over 320 000 frilansere og selvstendige i Norge. Derfor håper vi at også Parat mener at frilansere, selvstendige og oppdragstakere skal ha bedre rettigheter enn de har i dag.

I dag er det heller ikke lov med kollektive forhandlinger for frilansere, noe både Konkurransetilsynet og EU har påpekt. Wolt har så langt vært den eneste plattformselskapet som aktivt støtter at plattformarbeidere bør få kollektiv forhandlingsrett.
© Parat -
din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Personvernregler i Parat
Parats presserom
For arbeidsgivere
RSS nyhetsstrømVåre nettsteder:  

parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com  
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt 
parat.com/ledere 
parat.com/ung
Kontakt oss

Tlf: +47 482 10 100

forhandling@parat.com
tariff@parat.com
webmaster@parat.com

Lakkegata 23
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo
Vi er Parat - 

og vi jobber for at
du skal få en enda
bedre arbeidsdag!

Mer om vår visjon

Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Cookie Consent Popup