Leder for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), Geir Axelsen, legger frem årets første foreløpige rapport. Foto: Parat.

Teknisk beregningsutvalg anslår prisvekst på 4,8 prosent

Mandag la leder for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjøret (TBU), Geir Axelsen frem den foreløpige rapporten for 2023 som danner grunnlag for årets lønnsoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

For de største forhandlingsområdene samlet har utvalget foreløpig beregnet årslønnsveksten fra 2021 til 2022 til 4,1 prosent.

Årslønnsveksten fra 2021 til 2022 i industrien samlet i NHO-området er foreløpig beregnet til 4,0 prosent. For statsansatte er veksten beregnet til 4,4 prosent, mens den for kommuneansatte er anslått til 3,7 prosent.

Inflasjonsvekst på 4,8 prosent i 2023

Både pandemien og krigen i Ukraina har påvirket tilbud og etterspørsel og ført til økte priser. Inflasjonsnivået er nå historisk høyt – vi må helt tilbake til krisen på 80-tallet for å finne tilsvarende.

– Vi anslår at veksten i inflasjon i 2023 ender på 4,8 prosent. Det er usikkerhet knyttet til valutakurs og energipriser, og vi blir påvirket av andre internasjonale forhold, sier Axelsen.

Framover venter Norges bank, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå at veksten i norsk økonomi vil bremse opp og at arbeidsledigheten vil øke. Samtlige påpeker at utsiktene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt.

Hva er Det tekniske beregningsutvalget?

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) er et statlig utvalg som beregner pris-, lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i Norge. Det skal legge til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene får en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. Hensikten er at partene i lønnsoppgjør skal benytte samme tallgrunnlag i forhandlingene. TBU utgir årlig rapporter om lønnsstatistikk i Norge.

Se nyhetssending fra Paerat24 her:

Powered by Labrador CMS