Meklingen har pågått siden fredag morgen. F.v.: Ole Erik Almlid, NHO; Mats Ruland, riksmekler; Peggy Hessen Følsvik, LO; Eirik Bornø, YS. Foto: Terje Bergersen

Lønnsoppgjøret: Meklingen førte frem – streik er avverget

Etter mer enn 15 timers mekling på overtid kom YS og NHO til enighet i det sentrale lønnsoppgjøret for privat sektor søndag ettermiddag. Dermed blir det ingen streik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet innebærer blant annet et generelt tillegg på 2,25 kroner pr time, og et lavlønnstillegg på 1 krone pr time. Begge tillegg gis fra 1. april 2021.

Eirik Bornø, leder av YS Privat, sier han er fornøyd med resultatet.

– Vi er fornøyd med at NHO kom oss i møte, selv om rammen endte på 2,7 prosent. Oppgjøret tar hensyn til konkurranseutsatt industri, og er et bidrag til å sikre at våre medlemmer fortsatt skal ha gode og trygge arbeidsplasser også i framtida, sier han.

Bornø er også også fornøyd med at det er oppnådd enighet om kravet om å sikre de lavtlønte et ekstra tillegg i årets oppgjør.

– YS Privat har flere medlemsgrupper i bransjer som ligger godt under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier han.

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, er fornøyd med at streik er avverget.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har funnet frem til et resultat som ivaretar våre medlemmers interesser, samtidig som vi tar ansvar for den vanskelige situasjonen Norge befinner seg i. Dette er et godt resultat med tanke på omstendighetene, sier hun til Parat24.

Resultatet omfatter om lag 15 000 medlemmer fra følgende YS-forbund: Yrkestrafikkforbundet, Parat, Negotia, SAFE og Delta.

Les også: Tariffinformasjon til Parats medlemmer

Les også: Brudd i lønnsoppgjøret

Rammen for oppgjøret er beregnet til å være 2,7 prosent og inkluderer et overheng (helårs-virkningen av tillegg gitt i fjor) fra 2020 på 1,0 prosent og en forventet lønnsglidning (kostnad som følge av lokale forhandlinger og øvrige endringer lokalt) på 1,0 prosent. Verdien av de sentrale tilleggene er dermed beregnet til 0,7 prosent.

• Alle ansatte får et generelt tillegg på kr 2,25 pr time

• Medlemmer på tariffavtaler med gjennomsnittslønn under 90 prosent av industriarbeiderlønn får ytterligere kr 1,00 pr time i lavlønnstillegg, totalt kr 3,25 pr time. Dette gjelder følgende av Parats avtaler:

• Industrioverenskomsten TEKO (tekstilindustrien)

• Renholdoverenskomsten

• Riksavtalen (hotell, overnatting, restaurant og catering)

• Service- og vedlikeholdsoverenskomsten

• Vekteroverenskomsten

YS-delegasjonen under meklingen søndag formiddag. F.v. Christopher Navelsaker (YS), Linda Jæger (YTF), Eirik Bornø (Negotia) og Turid Svendsen (Parat). Foto: Heidi Briskodden

Powered by Labrador CMS