Lønnsnemd i barnevernsstreiken vedtatt i Stortinget

I januar ble streiken i private barneverns- og omsorgsbedrifter avsluttet med tvungen lønnsnemd. Tirsdag ble loven om lønnsnemndbehandling formelt endelig vedtatt i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat hadde totalt tre medlemmer i streik, alle i den private omsorgsbedriften Stendi. Parat forhandlet også på vegne av Parats søsterforbund Delta. Da Delta meldte at de ville ta ut tre av sine medlemmer i bedriften Ecura Bo- og Habilitering i Ekne i Trøndelag, grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemd på grunn av fare for liv og helse.

Loven om lønnsnemndbehandling av arbeidstvistene mellom Parat/YS og NHO, og Fagforbundet/LO og NHO i forbindelse med streiken private barneverns- og omsorgsbedrifter ble debattert i Stortinget denne uka.

Stortingsvedtak om tvungen lønnsnemd er vanligvis en formalitet, men denne gangen avstedkom lovforslaget debatt i stortingssalen. Arbeiderpartiet, Rødt, Senterpartiet og SV ville nemlig sende saken tilbake til regjeringen for en ny vurdering, fordi de mente Helsetilsynets begrunnelse for å gripe inn med tvungen lønnsnemd var for svak. Flere av representantene var bekymret for en utvanning av streikeretten.

Dette ble tilbakevist av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, og arbeids- og sosialkomiteens innstilling – med Høyre, FrP, Venstre og KrF i førersetet – ble vedtatt.

Les også: Tvungen lønnsnemd i barnevern-streiken

Powered by Labrador CMS