Høyere inflasjon kan påvirke oppgjøret

I en ny vurdering av prisvekstanslaget for 2020 oppjusterer Teknisk beregningsutvalg (TBU) konsumprisveksten fra 1,2 prosent i juni til 1,4 prosent i august. Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, mener dette kan påvirke resultatet i det pågående lønnsoppgjøret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding skriver utvalget at endringen kommer fordi prisveksten i juni og juli ble høyere enn de la til grunn i juni.

De understreker samtidig at det gjenstår usikkerhet om prisveksten i år på grunn av utviklingen i kronekursene, samt de videre konsekvensene av koronakrisen.

Før koronakrisen anslo TBU at prisstigningen ville bli på 1,5 prosent fra 2019 til 2020, men siden den gang har de justert anslaget flere ganger.

Utvalget, som ledes av SSB-direktør Geir Axelsen, legger i forkant av hvert lønnsoppgjør fram et tallgrunnlag som brukes som utgangspunkt i forhandlingene mellom partene.

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, mener de nye anslagene kan få konsekvenser for årets lønnsoppgjør.

Parat krever at våre medlemmer skal ha sin andel av verdiskapingen, og at det er viktig at kjøpekraften opprettholdes for å holde næringslivet i gang. Hvis prisstigningen nå er større enn tidligere forventet, vil dette selvsagt påvirke resultatet av de pågående forhandlingene mellom partene, sier hun til Parat24.

Powered by Labrador CMS