SAS-ledelsen må ta på seg skylden for streiken
Det sier en skuffet Jan Levi Skogvang etter at 900 SAS-piloter ble tvunget til å gå ut i streik. Vi har strukket oss ekstremt langt – både i forhandlinger og i meklingen sier han.


Som leder for SPG, Martin Lindgren uttalte til pressen i Stockholm, så har arbeidsgivers mål endret seg underveis, og helt frem til siste frist. Det opplever vi som useriøst og uprofesjonelt, sier lederen for SAS Norge Flygerforening (SNF). Det som var bra nok lørdag, holdt ikke i dag, sier han etter at streiken var et faktum.
Pilotene var villige til å spare 600 millioner. Men det var ikke godt nok. Det er for oss uforståelig at SAS-ledelsen valgte streik på dette grunnlaget. Vi er utrolig skuffet og lei oss – og beklager på det sterkeste overfor våre passasjerer, sier Jan Levi Skogvang.

Opp mot 250 avganger og 45.000 reisende kan bli rammet hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT. Det er ikke kjent hvor mange avganger fra norske flyplasser som blir berørt.

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter. Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.

Partene har meklet siden 13. juni. Opprinnelig gikk fristen ut natt til onsdag, men den ble da utsatt til midnatt fredag. Kort tid etter at den nye fristen gikk ut, ble den igjen forlenget til lørdag kl. 11.

Lørdag ble fristen utsatt til mandag klokka 12. Partene sa da at de fortsatt hadde håp om å komme til enighet.