Leder i Pilotforbundet, Oddbjørn Holsether og leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum i møte på Stortinget. Foto: Ane Undhjem.

Senterpartiet vil ikke la Wizz Air slippe unna med sosial dumping

Frankrike er det eneste landet i EU som har endret arbeidslovgivningen sin, for å sikre at alle selskaper som flyr innenriks må gi gode lønns- og arbeidsvilkår til sine ansatte. Nå vil Senterpartiet at Norge tar lignende grep. Leder i Pilotforbundet i Parat støtter forslaget, og vil at Norge ser til Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Holsether sier Wizz Air har fått for frie tøyler i Norge, når det kommer til lønns- og arbeidsvilkår.

– Akkurat nå har vi null kontroll på situasjonen, sier Oddbjørn Holsether, leder i Pilotforbundet i Parat.

Vanskelig å følge opp HMS og arbeidsmiljø

Flyselskapet har siden etableringen av sine norske baser fått mye kritikk fra både fagforeninger og politikere. Selv om Luftfartstilsynet har sagt at selskapet må følge norsk arbeidsmiljølov, mener både Holsether og leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, at reglene må tydeliggjøres og skjerpes. De har begge et ønske om strengere regler, slik man eksempelvis kan se i Frankrike.

– Luftfartstilsynet skal ha HMS-tilsyn på Wizz Airs norske baser, men når de roterer sine ansatte hver tredje måned er det ikke mye de kan holde tilsyn med. Det er meningen at man skal ivareta hver enkelt ansatt, men for Wizz Air koker det nesten ned til at Luftfartstilsynet kun får sjekket at det er ryddig på kontoret. Selskapet gjør det umulig å følge opp arbeidsmiljøet til arbeiderne, som byttes ut hele tiden, sier Holsether.

Kan Norge gjøre som Frankrike i luftfarten?

Stortingets utredningsseksjon har på bestilling fra Senterpartiet skrevet en rapport som ser på hvordan Frankrike har håndtert lønns- og arbeidsvilkår i luftfarten. De håper Norge kan følge etter.

– Vi har sett at Frankrike har vært bekymret for det vi nå opplever med Wizz Air. I 2006 endret de sin lovgivning som skulle sikre alle som flyr innenriks franske lønns- og arbeidsvilkår. Lovendringen ble godtatt av EU, og da bør vi kunne få til noe lignende her i Norge også, slik at vi kan trygge luftfarten, sier Vedum til Parat24.

Han tror det er viljen til politikerne det har stått på, og at det ikke bør være noe i veien for å stramme opp regelverket.

– Vi er rimelig trygge på at en lignende lovgivning som vi har sett i Frankrike også kan komme på plass for å sikre vilkår i Norge, sier Vedum.

Ifølge Vedum er poenget med rapporten å påse at alle som etablerer flyselskaper i landet gir sine ansatte lønns- og arbeidsvilkår som gjør det mulig å leve i Norge.

– Etableringsfriheten skal gjelde, men vi må få rammer som sikrer lønns- og arbeidsvilkår likevel. Hele målet er et strengere lovverk, som gjør det vanskeligere for selskaper som Wizz Air å etablere seg hvis de ikke gir sine ansatte solide lønns- og arbeidsvilkår, sier Vedum.

Konkurranse på markedet synes han er greit, så lenge flyselskapene konkurrerer med like vilkår.

– Det er importen av de dårlige vilkårene vi ikke vil ha, sier Vedum.

Lave billettpriser må ikke ramme ansatte

Selv om Senterpartiet ofte slår et slag for lavere priser på flybilletter og flere innenriksavganger, vil ikke Vedum at billettprisene skal skape dårlige arbeidsforhold.

– Vi vil ha gode priser på flybilletter og flere lokale avganger, men på veien dit vil vi ikke miste den norske samfunnskontrakten. Wizz Air er et lavprisselskap, men lave priser kan vi få til uten å drive sosial dumping, sier Slagsvold.

Holsether mener at flyselskap bør konkurrere på andre ting enn lønns- og arbeidsvilkår.

– Det er mye annet et selskap kan gjøre for å redusere priser på billetter, enn å gi dårlige lønninger, sier han.

Pilotforbundet sitter på dokumentasjon som viser at startlønnen for en pilot i Wizz Air kan ligge på så lite som rundt 170 000 kroner i året. Parat har fått innsyn i denne dokumentasjonen.

¬– Når en pilot får en så lav lønn, kan man jo tenke seg hvor lite kabinansatte får. Etablerer du deg i Norge bør du følge norsk lovgivning. Sånn er det i alle andre sammenhenger, og luftfart skal ikke være et unntak hvor du kan ha import av ekstremt dårlige vilkår, sier Holsether.

Sosial dumping fører til at kompetanse forsvinner

Holsether tror Norge vil ligge dårlig an dersom sosial dumping tillates i luftfarten.

– Viktig og verdifull kompetanse vil forsvinne. I Norge har vi helt unike vær- og klimautfordringer for piloter, spesielt nordover i landet. Vi trenger dyktige piloter som kjenner disse forholdene, og det tar lang tid å trene seg opp. Vi ser at Wizz Airs piloter jobber på rotasjon. De er i Norge kun tre måneder før de reiser et annet sted, dermed rekker de ikke bli gode nok på norske forhold, sier han.

At pilotene til Wizz Air kan fly, betyr ifølge Holsether ikke nødvendigvis at de alltid kan fly i Norge.

– Det handler om lokale forhold, og evnen til å fly i vær vi ofte får her oppe i nord. Piloter setter sikkerhet høyt, og for noen vil det føre til at de velger å ikke fly når været er dårlig. Norske piloter har en helt unik kompetanse når det kommer til nettopp dette, og det er disse pilotene vi er redde for å miste hvis sosial dumping tillates, i tillegg til at lønns- og arbeidsvilkår presses ned, sier Holsether.

Vedum er enig, og frykter at utviklingen kan skape de samme utfordringer for flybransjen, som den har gjort for drosjenæringen og transportnæringen.

– Hvis vi ikke handler, vil færre og færre nordmenn ha råd til å ta de jobbene som tilbyr lave lønninger og dårlige vilkår. Vi mener at alle som etablerer en base i Norge, skal følge norsk arbeidslovgivning. Det er ingen andre som slipper unna dette, så hvorfor skal et flyselskap kunne gjøre det, spør Vedum.

Stiller norske politikere til ansvar

– Våre politikere har en forpliktelse. Lar man selskap etablere seg her, så må selskapet følges opp. Det er sjokkerende at Wizz Air får lov til å holde på slik de har gjort, og det må endres, sier Holsether.

Han håper alle partiene vil jobbe aktivt for å hindre sosial dumping i luftfarten.

¬– Vi vil gjerne se at noe konkret skjer nå, sier Holsether.

Selv om politikerne ikke kan bestemme hvem som skal kunne fly i Norge, vil Vedum at flere stiller krav til hvordan det skal flys i landet.

– Nå må det stilles krav til arbeidsvilkår i flybransjen. Vi tror ikke bedre vilkår for alle vil føre til at flere norske piloter og kabinansatte blir byttet ut med utenlandske arbeidere, som søker seg til Norge på grunn av gode lønninger og ordninger. Disse tiltakene vil hjelpe bransjen helhetlig, sier Vedum.

Slik svarer Wizz Air på kritikken

Parat har kontaktet Wizz Airs internasjonale pressekontor, slik at flyselskapet kan svare på kritikken fra Senterpartiet og Pilotforbundet. Wizz Air skriver i en e-post til Parat at de sikter på å skaffe gode jobbmuligheter til sine ansatte, i en vanskelig tid for flybransjen. Derfor gjør de det mulig for mannskapet sitt å jobbe ulike steder innenfor sitt nettverk, for å utføre tjenester i Norge i en begrenset periode, i tråd med norske lover og regler.

– Wizz Air vil bruke mannskap med forskjellige nasjonaliteter, som de gjør på alle sine baser. Varigheten av oppholdet til mannskapet bestemmes i tråd med regler rundt smittevern og koronasituasjonen, reisebegrensninger og operasjonelle behov, skriver Andras Rado, kommunikasjonssjef for Wizz Air.

Falske og ondsinnede påstander

Rado mener påstandene om at Wizz Air ikke sikrer sine ansatte gode lønns- og arbeidsvilkår både er falske og ondsinnede.

– Wizz Air betaler sine ansatte en konkurransedyktig lønn og gir dem veldig gode arbeidsforhold. Vi overholder alle lokale europeiske og norske regler om lønn og arbeidsforhold og er stolte av fleksibiliteten og karriereutviklingsmulighetene som er tilgjengelige for våre ansatte på hvert nivå. Vi er glade for å kunne spare tusenvis av jobber i selskapet vårt uten statsstøtte, parallelt med kontinuerlig utvikling av vårt nettverk og tilbud til våre kunder, skriver Rado til Parat.

Han forteller videre at deres lave billettpriser ikke henger sammen med sosial dumping, og at Wizz Air følger alle relevante norske lover og regler.

Wizz Air vil ikke kommentere detaljer i ansettelseskontraktene

Når Parat viser til dokumentasjonen om at en pilot hos Wizz Air kan tjene så lite som 170.000 kroner i året, skriver Rado:

– Detaljene i våre ansettelseskontrakter betraktes som kommersielt sensitiv informasjon. Derfor kan vi ikke offentliggjøre detaljer, men vi er stolte av fleksibiliteten og mulighetene for karriereutvikling som er tilgjengelige for våre ansatte på hvert nivå. La meg fremheve at grunnlønnen til våre kolleger suppleres med forskjellige beløp, blant annet basert på antall flyreiser, lengden på flyvningene samt visse andre multiplikatorer. Sammenligninger som ikke tar hensyn til disse tilleggsfaktorene, er partiske og mangler all troverdighet.

Til slutt påpeker han at pilotene til Wizz Air har gått gjennom god opplæring, og at flere som flyr visse steder i Norge også får tilleggsopplæring, dersom situasjonen, værforhold og andre omstendigheter krever det.

– Denne opplæringen er gjennomgått og godkjent av den norske luftfartsmyndigheten. Videre er Wizz Air et veldig flerkulturelt flyselskap med piloter som kommer fra, og har fått erfaring i Norge, Island, Russland, Sverige, Canada og mange andre land med utfordrende vær og klima, skriver Rado avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS