Meklingen fortsetter mot midnatt

Nær 25.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter vil bli tatt ut i streik mandag dersom ikke partene i mellomoppgjøret blir enige før midnatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, bryggeri og transport vil gå ut i streik mandag morgen, om NHO ikke blir enige med arbeidstakerorganisasjonene LO og YS.

Spesialrådgiver i Parat og medlem i YS sitt forhandlingsutvalg, Kjell Morten Aune, sa til Parat24 tidligere i uka at kjernen i konflikten handler om hvor mye penger som skal gis i tillegg til alle, og hvem som skal få noe mer.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et mellomoppgjør. Nå er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

I så fall vil 23.000 LO-medlemmer og 1.600 YS-medlemmer ansatt i NHO-bedrifter gå ut i streik mandag klokka 6.

Ordknappe

14. mars var det brudd i forhandlingene, onsdag ble det klart at den frivillige meklingen mellom LO og NHO ikke førte fram.

I forkant av meklingen lørdag og søndag har partene sagt at de er forberedt på lange dragkamper.

Ved 18-tiden søndag forlot partene forhandlingsbordet for en to timers pause. På vei ut av riksmeklerens lokaler var de ordknappe om det nærmer seg en løsning, eller om forhandlingene vil fortsette langt utover natten.

Lavlønnstillegg er hard nøtt

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør der partene bare forhandler om lønn.

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren, og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning. Men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye.

Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet er ikke kjent. Det som er kjent er at arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Ifølge FriFagbevegelse er sentrale lavlønnstillegg et av de største stridstemaene, og kan bli en hard nøtt å knekke for partene.

Kan bli storstreik

Arbeidsgiverne ser på sin side med bekymring mot det internasjonale markedet, og mener norske bedrifter må være styrket i konkurransen med utenlandske bedrifter etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst. Partene strides om hvor stor denne veksten skal være.

Blir ikke partene enige er det LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak, her finner du hele oversikten over YS sitt første streikeuttak.

Virksomheter med Paratmedlemmer omfattet av YS sitt første streikeuttak

– Adresseavisen AS Hovedkontor, Trondheim

– Adresseavisens Telefontjenester AS, Trondheim

– Aller Media AS, Oslo

– Amedia Kundesenter AS, Drammen

– Andersland Bygg AS, Uggdal

– Argon Elektro AS, Trondheim

– Elpro Electro AS, Agdenes

– Follo Autoco AS avd. Verksted, Ski

– Harald A. Møller AS avd. Oslo

– Innherred Entrepenør AS, Levanger

– Isonor Industrier AS avd. Offshore, Sola Stavanger

– ISS Facility Services AS Radisson Blu Plaza Hotell - Renhold, Oslo

– NAF Senteret Oslo

– Nokas AS avd. Vakt Oslo

– Nordkontakt AS avd. Bodø

– Nordkontakt AS avd. Harstad

– Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo

– Scandic Holmenkollen Park Hotel AS, Oslo

– Scandic St. Olav Plass (Edderkoppen), Oslo

– Schibsted Norge AS avd. Fagernes

– Schibsted Products & Technology AS avd. Akersgata Oslo

– Schneider Electric AS avd. Buildings, Oslo

– Securitas AS avd. Oslo - Hovedkontor, Oslo

– Sunnhordland Mekaniske Verksted AS, Skånevik

– Tekniskbureau avd. Bergen AS, Bergen

– Toyota Asker og Bærum AS avd. Verksted Asker

– Toyota Asker og Bærum AS avd. Verksted Rud

Fakta om meklingen mellom NHO og LO/YS

* Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, noe som betyr at det skal forhandles samordnet og kun om lønn.

* Oppgjøret i privat sektor startet med at LO overleverte sine krav til NHO mandag 11. mars. Selve forhandlingene begynte 13. mars, og ble avsluttet 14. mars uten at partene ble enige.

* 27. mars krevde LO den frivillige meklingen avsluttet. Dermed er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne en løsning.

* De to forhandlingsdelegasjonene satte seg sammen klokken 12.00 lørdag. Så tok de pause klokka 17.00 lørdag og møttes igjen 12.00 søndag. Fristen for å bli enige er søndag kveld ved midnatt.

* Blir det ingen løsning gjennom meklingen, har LO og YS varslet at til sammen rundt 25.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter vil bli tatt ut i streik ved arbeidstidens begynnelse mandag 1. april.

* I utgangspunktet skulle LO og NHO også bli enige om en omlegging av dagens AFP-ordning i forbindelse med årets mellomoppgjør. Ettersom utredningen om dette ikke er klar før høsten 2019, er dette utsatt til oppgjøret i 2020.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS