Fungerende rektor Lars Arne Auli ved Forsvarets høgskole sier han ønsker seg en mer mangfoldig studentmasse. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret.

Ønske om en mer åpen høgskole for Forsvaret

Fungerende rektor for Forsvarets høgskole, Lars Arne Auli, vil ha flere sivilister inn i studentmassen. Han mener høgskolen er konform og ønsker seg mer åpenhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flaggkommandør Lars Arne Auli tok helt nylig over som rektor og sjef for Forsvarets høgskole da generalmajor Henning-André Frantzen fikk ny jobb i Forsvarsdepartementet. Men når styret ved høyskolen starter prosessen med å skaffe Frantzens etterfølger står ikke Auli på søkerlisten.

Onsdag var han innkalt til Parat forsvars samling for tillitsvalgte på Gardermoen for å snakke om «livslang læring». Det ble en gjennomgang av skolens organisering, forskjellige studier og ikke minst målene for undervisningen som handlet om at høyskolen skal være åpen mot samfunn, akademisk uavhengig forskning og ikke minst skape samspill på tvers av de ulike feltene skolen jobber på.

Balansegang

Det er lett å tenke på høgskolen som et lukket univers, med det ene mål å utdanne seg til militær karriere. Auli gikk et godt stykke i å bekrefte at det er en korrekt beskrivelse av dagens situasjon, men understreket samtidig at skolen også har områder der den må være ubundet. En av dem handler om forskning og utvikling hvor Forsvarets høgskole skal være «fri for bindinger og i overensstemmelse med prinsippet om akademisk frihet».

FHS må, som Auli beskrev det, «balansere to lover», det vil si forsvarsloven og universitet- og høgskoleloven.

Ønsker bredere studentmasse

Ikke minst var han opptatt av målet om å utvide skolens tiltrekningskraft på andre enn de som er på vei inn i en militær karriere.,

– Hele den militære utdanningen er innrettet mot å utdanne militære. De ulike utdanningene er knyttet opp mot militær karriere. Det gjør at studiene blir mye mer lukket enn de egentlig bør være, sier Auli.

Han mente det er veldig mange andre, både innenfor og utenfor forsvaret, som kunne hatt glede av enkeltemner, for eksempel fra høgskolens masterstudium.

– Vi legger om masterstudiet for å tiltrekke oss flere. Mye av den utdanningen vi driver med på Forsvarets høyskole er det flere enn våre offiserer som kan ha behov for, sier Auli.

Han beskriver en prosess for å komme videre fra en situasjon der bare et begrenset antall studenter kan komme inn fordi studiene er rettet inn mot en definert karriere.

– Vi har en begrensning for hvor mange som kan komme inn fordi studiet kvalifiserer for veldig konkrete oppgaver, sier Auli.

Auli snakket varmt for en større bredde i studentmassen, som han mener vil bidra til bedre læring og mer kritisk tenking og generelt mer spennende vinklinger.

– Det er jo Forsvarsstaben som setter rammene, men vi ønsker større mangfold. Vi kan bli ganske konforme. Det hele blir mer spennende når du får inn noen med en helt annen bakgrunn inn i diskusjonene, sier Auli som er på vei mot pensjonstilværelsen, riktignok med sikte på en ny jobb.

Powered by Labrador CMS