Nesten halvparten av kvinnene i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering

Totalt 22 prosent av respondentene i en undersøkelse fra Forsvaret har opplevd seksuell trakassering. Problemet er mye større blant kvinner enn blant menn. – Skuffende, sier Johan Hovde, leder for Parat forsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt har 46 prosent av kvinnene som har svart på undersøkelsen, opplevd en form for seksuell trakassering minst en eller to ganger i løpet av det siste året. Blant menn er tallet 14 prosent.

Tallene viser en liten nedgang siden 2018, men nedgangen er minst blant yngre kvinner, der problemet var størst i utgangspunktet.

Forsvaret la mandag fram undersøkelsen, som er gjort av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Forsvarssjefen er skuffet.

– Jeg hadde håpet at omfanget av mobbing og seksuell trakassering skulle være lavere, selv om resultatene viser en liten nedgang siden 2018, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Det er også en svak nedgang i antallet som har opplevd mobbing i Forsvaret. Totalt er det 11 prosent som har opplevd dette. Mønsteret her er det samme: kvinner opplever mer mobbing enn menn, og yngre opplever mer enn eldre.

– Det gjenstår mye arbeid. Tallene er for høye, det sier seg selv, sier Kristoffersen.

Mener organiseringen kan være en fordel

Han mener imidlertid Forsvaret har en mulighet til å nå målet om null mobbing og trakassering, og at Forsvarets hierarkiske, mannsdominerte organisering med høy avdelingslojalitet ikke trenger å være et problem.

– Jeg vil snu på det. Nettopp det at vi er en militær organisasjon, kan bidra til at vi når nullvisjonen. Det er ikke tvil om hvem som er ansvarlig, fra lagfører til forsvarssjefen selv, sier Kristoffersen.

Han kaller rapporten et tiltak i seg selv og sier Forsvaret må legge til rette for at folk rapporterer trakassering og mobbing.

Alle må bidra

Leder i Parat forsvar, Johan Hovde, sier alle må bidra til et trygt og inkluderende arbeidsliv i Forsvaret.

– Det er selvsagt skuffende at vi har ansatte som både blir mobbet og utsatt for seksuell trakassering. Vi kommer til å jobbe nært med Forsvaret utover nå, i forbindelse med de tiltak som skal følges opp, sier Hovde til Parat24.

Parat forsvar-lederen har en oppfordring til alle:

– Som kollega og venn må vi bli flinkere til å si fra om det vi mener et urett. Vi vil alle ha en arbeidsplass hvor vi viser respekt overfor hverandre og anerkjenner den jobben vi gjør hver dag. Mobbing og seksuell trakassering skader én, men påvirker alle. Derfor må alle jobbe for et trygt og godt arbeidsmiljø, sier han.

Powered by Labrador CMS