Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen taler og legger ned blomsterkrans på retterstedet på Akershus festning under frigjørings- og veterandagen 8. mai 2020. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

8. mai: – Frihet er ingen selvfølge

Fredag 8. mai feirer vi igjen at Norge fikk friheten tilbake i 1945. Samtidig er dette Norges nasjonale veterandag. Dette er en viktig dag, fordi den minner oss på at frihet ikke er noen selvfølge, sier Johan Hovde, leder for Parat forsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I år er det 75 år siden freden kom tilbake til Norge – etter fem lange år med krig og okkupasjon. 8. mai er også vår nasjonale veterandag, hvor vi hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.

Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre forskjellige internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. Mange av disse er medlemmer i Parat og Parat forsvar. Johan Hovde sier han er takknemlig for alle som har ofret mye og bidratt i operasjoner for å beholde friheten.

Jeg takker ærbødigst for den innsats og offer som våre veteraner har lagt ned. Vi må ikke ta vår frihet som en selvfølge. 8. mai heiser vi flagget og takker, sier han til Parat24.

Parat forsvar-lederen viser til det Sverre Granlund, en av Kompani Linges menn, uttalte:

"Frihet er som sol og luft, en må ha savnet den for å føle. Det går ikke an å leve den foruten".

Powered by Labrador CMS