– Vi krever lønnstillegg som bidrar til å øke medlemmenes kjøpekraft, sier Anneli Nyberg i YS.

YS krever økt kjøpekraft i NHO-oppgjøret

Klokken 12.00 mandag gikk startskuddet for årets lønnsoppgjør mellom YS og NHO. YS krever økt kjøpekraft for sine medlemmer og garantiordninger for å fremme likelønn og motvirke lavlønn.

Publisert Sist oppdatert

– Vi krever lønnstillegg som bidrar til å øke medlemmenes kjøpekraft og sikre dem en rettmessig andel av verdiskapningen i virksomhetene, sier Anneli Nyberg, leder av YS Privat.

I NHO-oppgjøret forhandler YS Privat på vegne av Parat, Delta, Negotia, Safe og Yrkestrafikkforbundet.

Mener det er rom for reallønnsvekst

Det er varslet et krevende lønnsoppgjør i år, mye på grunn av høy inflasjon, svak kronekurs og uro i finansmarkedet. Prisveksten er beregnet til 4,9 prosent. Det betyr at lønnsoppgjøret må være på minimum fem prosent for å sikre reallønnsvekst og økt kjøpekraft.

NHO er bekymret for at lønnsutviklingen kan bidra til høyere inflasjon og svekke bedriftenes konkurranseevne. YS mener på sin side at det nå er arbeidstakernes tur.

– Større overskudd til eierne og mer i bonus og lederlønninger viser at det er rom for at også de ansatte kan ta ut sin del av verdiskapingen, sier Nyberg.

Vil løfte grupper som har blitt hengende etter

YS-kravene til NHO består av en kombinasjon av sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

For tredje året på rad har det vist seg at lønnsveksten i industrien har vært betydelig høyere enn frontfagsrammen. Det har ført til at flere grupper har blitt hengende etter.

– YS stiller seg bak frontfagsmodellen, men samtidig må anslaget for lønnsveksten i frontfaget være troverdig, påpeker Nyberg. Mange av våre medlemmer i privat sektor har opplevd en dårlig lønnsutvikling de siste tre årene. YS krever derfor at partene blir enige om løsninger for å løfte disse yrkesgruppene, sier Nyberg.

Har frist til midnatt fredag

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. I mellomoppgjørene forhandler partene kun om lønn, i motsetning til i hovedoppgjørene der partene også forhandler om selve ordlyden i tariffavtalene.

YS forhandler med alle de store organisasjonene på arbeidsgiversiden. Først ute er NHO-oppgjøret. Partene har frist til midnatt fredag 30. mars for å bli enige. Blir det brudd i forhandlingene, venter mekling hos Riksmekleren. Hvis heller ikke dette fører til enighet, blir det streik.

Powered by Labrador CMS