Statsråd Monica Mæland mener det offentlige bør bli flinkere til å tilpasse og ta i mot råd for å styrke innbyggernes tillit. Foto: Torbjørn Tandberg

Vil styrke tilliten til myndighetene

Tillit til offentlig sektor og offentlige institusjoner er en av de viktigste bærebjelkene i det norske samfunnet. Temaet på Difis Forvaltningskonferanse 2019 var derfor hvordan tilliten til myndighetene og offentlige tjenester skal bevares også i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Konferansen gikk av stabelen onsdag, og satte søkelyset på viktigheten av at myndighetene må tilpasse seg innbyggernes forventninger.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland fremhevet at tilliten i Norge er relativt høy sammenliknet med andre land i Europa. Samtidig pekte hun på tall fra den ferske Innbyggerundersøkelsen 2019, der det kommer klart frem at tilliten til norske politikere begynner å svekkes blant norske innbyggere.

– Mange mener det offentlige bør bli flinkere til å ta imot råd. Vi lever i et samfunn der store reformer skjer, og må stille spørsmålet om dette kan rokke med folks tillit, påpekte Mæland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland viste til en synkende tillit også til politiet på landsbasis. Hun viste til at endringer i samfunnsstruktur fører til en endret kriminalitet, og påpekte nødvendigheten av at politiet endrer seg i takt med dette. Samtidig ser politiet behovet for å ta tak i tillitsproblemet, og Bjørnland presenterte fem mulige grep for å bevare og bygge tillit i samfunnet:

Tilpassing

Prioritering

Samarbeid

Ha modige og utholdende ledere

Åpenhet

Avdelingsdirektør i Difi, Hildegunn Vollset, fremhevet at forventningene til hva offentlig forvaltning skal levere, øker. Hun viste til tall på at halvparten av nordmenn er uenige i at det offentlige bruker ressurser effektivt.

– Vi må ta innbyggerne og brukerne på alvor, og styre forventningene bedre. Vi må utvikle og bruke kompetansen på nye måter, og vi må ha mot til å handle, understrekte Vollset.

Powered by Labrador CMS