Les

Vil ha flere vektere på jobb

Pilotforbundet i Parat vil ha bedre merking og bemanning på flyplassene for å hindre smitte. Forbundsleder Oddbjørn Holsether, sier til NRK at de savner felles regler som gjelder hele flyreisen – ikke bare på flyet.
Av Lill Jacqueline Fischer Publisert dato 18.06.2020 14:25 redigert 18.06.2020 15:09
Regelen om å fly med tomme midtseter er opphevet. I tillegg trapper flyselskapene opp aktiviteten. Det betyr flere folk på flyplassene.

Nå ber pilotforbundet myndighetene om å ta nye smitteverngrep som gjelder hele flyreisen.
– Det må legges til rette for en trygg reise. Det gjelder hele prosessen fra du kommer inn i terminalen til sikkerhetskontroll og ombordstigning, sier forbundsleder Oddbjørn Holsether til NRK Nordland.

Holsether savner bedre tilrettelegging inne på selve flyplassene.
– Det er viktig at samme regelverket gjelder gjennom hele reisen. Slik at vi ikke risikerer at det bare er selve flyreisen som blir problemet, sier Holsether.

Han trekker fram avstandsmerker i sikkerhetskontrollen slik for eksempel butikkene bruker ved kassene sine. Men ikke bare det:
– Få opp bemanningen i sikkerhetskontrollen, slik at man ikke får opphopning av folk der nå når trafikken åpner opp. Det er et viktig punkt for smittevernet, sier Holsether.

Avinors ansvar 
Leder for hovedflyplassutvalget i Parat Hege-Charlotte Jacobsen, representerer 4000 Parat-medlemmer på Oslo lufthavn Gardermoen.
Hun er enig med Holsether og mener vektere kunne bistått med å påse at de reisende holder avstand i kø og i sikkerhetskontrollen.
– Det er Avinor som er ansvarlig for bestilling av vektere ved deres flyplasser til å ivareta avstandskontroll og service innenfor dette. Men de har ikke hatt ønske om dette, og skal ha gitt beskjed til verneombudet at de forholder seg til FHI sine retningslinjer, og at hver og en selv får ta ansvar for å holde avstand, sier Hege-Charlotte Jacobsen.

Jacobsen forteller at Avarn Security opplever økt etterspørsel etter vektere blant annet fra banker og butikker for å sørge for at smittevernsreglene blir fulgt.
– Flere av våre permitterte vektere ved flyplassene, tar i disse på seg slike ekstrajobber i sommer da det ikke er ytret et ønske fra Avinor om dette ved deres egentlige arbeidsplass, sier Jacobsen. 

Bekymret over renholdet
Hovedverneombudet har tidligere ytret sin bekymring for renholdet Avinor bestiller, eller mangel på dette. Det har ikke vært opprettholdt noen vernerunder eller renholds runder siden februar. 
Da verneombudet uttalte seg om dette i Parat24 og at det er lite synlige renholdere, gikk Avinor selv ut med en artikkel dagen etter hvor de fremstilte at renholdet var fremragende.
– På dette tidspunktet ble jeg fortalt at toalettene ikke var vasket på 14 dager, sier Jacobsen. 

Hun mener sikkerhetskontrollen er generelt støvete og møkket og dette var også en utfordring før Covid19. Renholdet er ifølge Jacobsen ikke på noen måte økt de siste månedene. 
– Det er satt frem håndsprit før og etter sikkerhetskontrollen. Og Avinor oppfordrer via informasjonsskjermer og høyttaler folk til å holde avstand, sier Hege-Charlotte Jacobsen.

Våre medlemsblader
Video

Jobbskaperne – NHOs årskonferanse 2021

Juleglede på Gardermoen

Velkommen til Luftfarts­konferansen 2020

Gunvald er årets farmasi-medlem

FHI: Koronavaksine er kommunenes ansvar

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo