Viktigheten av vaksinering

Vaksinering er viktig for alle og ikke minst luftfartsansatte som kommer tett på mange personer i løpet av kort tid. Det er oppstått en del myter om vaksine, basert på frykt, manglende kunnskap og konspirasjonsteorier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Influensa er en sykdom som herjer verden med epidemier hvert år og er farligst for dem som er svake fra før, men også helt friske mennesker kan bli svært alvorlig syke. Det er flere gode grunner til å anbefale influensavaksine: beskytte seg selv, beskytte andre, redusere sykdom og slippe å bli liggende i mange dager uten energi.

Vaksinering og revaksinering

Influensaviruset har en spesiell egenskap som medfører at det er behov for revaksinering hvert år. Viruset endrer hele tiden bestanddeler av overflaten som medfører at kroppen ikke kjenner igjen viruset når det angriper igjen året etter. Det forsøker folkehelsemyndighetene å rette på ved å kartlegge virusets endringer og beregne hvordan neste års utbrudd kan bli. Derfor inneholder vaksinen antigen fra vanligvis tre influensastammer. Konsekvensen for oss som er målgruppe for vaksineringen, er at vi anbefales å vaksinere oss hvert år, nå på høsten.

Helvetesild

Alle har vi hatt vannkopper. Dette viruset blir liggende i kroppen og kan reaktiveres i løpet av livet. Det er særlig etter 50-årsalderen at denne reaktiveringen kan medføre kronisk, invalidiserende smerte. Nå finnes det en vaksine mot helvetesild, og den anbefales på det sterkeste til alle som nærmer seg 50-årsalderen.

Smittsom lungeinfeksjon (pneumokokker) er en annen vaksine som er viktig å tenke på i voksen alder.

Polio, stivkrampe, difteri og kikhoste (fire-i-ett-vaksine)

Folkehelseinstituttet anbefaler alle å revaksinere seg mot disse alvorlige sykdommene hvert tiende år. Kroppen klarer ikke å opprettholde «hukommelsen» om disse sykdommene for resten av livet. Sykdommene er alvorlige og er ikke utryddet.

Andre tips

På generell basis bør du undersøke hvilken smitterisiko som eksisterer for dine reisemål. Å ha med seg et lite reiseapotek med det mest nødvendige kan være en nyttig ekstraforsikring. Det bør som et minimum inneholde dine faste medisiner, sårrens, plaster og eventuelt et middel for å stoppe diaré. Det kan også være lurt å ta med smertestillende samt håndsprit for å sikre god håndhygiene.

Powered by Labrador CMS