Vekteropplæring og økt status

Ansatte og tillitsvalgte i Parat møtte onsdag ledelsen i NHO, sammen med konsernledelsen i Nokas og Securitas, til et felles samarbeidsmøte for å diskutere nye opplæringskrav og status for yrket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vektersikkerhet var ifølge forhandler i Parat, Thore Selstad Halvorsen, også tema på samarbeidsmøtet.

– Det underrapporteres hendelser knyttet til vold og trusler og vi etterlyser tiltak fra bransjen som gjør at dette problemet blir løst på en bedre måte i dag, sier Halvorsen.

Positive til ny opplæringslov

Ståle Botn sier Parat deler mange av bransjens målsettinger og føler seg sikker på at den nye opplæringsloven som ble innført fra årsskiftet vil høyne både status og kunnskap.

– Vektere spiller en viktig rolle for både offentlige og private virksomheter. Dette er et krevende yrke der våre medlemmer ofte står i utfordrende situasjoner, sier Botn.

Han berømmer samtidig tillitsvalgte og ledelsen som har tatt initiativ til samarbeidet.

– Parat vokser kraftig innenfor bransjen, noe som skyldes det store engasjementet fra våre tillitsvalgte. Når ledelsen i selskapene også slutter så godt opp om dette møtet gir det oss tro på at vi skal få til positive resultater i tiden fremover, sier Parat-rådgiveren.

På møtet stilte NHO med leder for NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn, fagsjef for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel, Runar Karlsen, direktør for arbeidsliv Sigbjørn Mygland og NHO-advokat Erling Espolin Johnson.

Fra Nokas møtte direktør for Nokas Aviation Security Kjell Frode Vik og HR-direktør Stuart Taylor.

Fra Securitas møtte administrerende direktør Martin Holmen, HR-direktør Synøve Buan og flyplass direktør Dorothy Billett.

Fra Parat stilte Kjell Åge Ludvigsen som er nestleder i Nokas Aviation Security, Thomas Wettergreen som er hovedtillitsvalgt i Securitas Vakt, Christian Svensen som er hovedtillitsvalgt i Nokas Vakt, Carina Bjerkøe som er klubbleder i Nokas Aviation Security, Siv Benden som er hovedtillitsvalgt i Nokas Verdihåndtering, Joacim Røsandhaug som er tillitsvalgt i Nokas avdeling Stavanger, Thore Selstad Halvorsen som er forhandler i Parat og Ståle Botn som er rådgiver i Parat.

Hovedpunkter i nye opplæringskrav

Vekteropplæringen økes til 163 timer som fordeles med 50 timer praksis under veiledning.

– Det skal være minimum 65 timer i klasserom, mens resterende teoritimer kan gjennomføres som e-læring. Dette i form av en kombinasjon mellom selvstudier og klasseromsundervisning.

– Det er satt av seks timer til eksamen.

– Hele opplæringen må være gjennomført og eksamen bestått før den enkelte kan begynne med selvstendig arbeid.

– Regodkjenning skal gjennomføres hvert fjerde år med 30 timer opplæring og ny eksamen.

– Det er nye krav til instruktører med blant annet egen instruktøropplæring i regi av Politidirektoratet.

– Økning i antall undervisningstimer er konsentrert om juss, konflikthåndtering, kommunikasjon, kulturforståelse og mangfold, førstehjelp, opptreden på skadested og brannvern.

Powered by Labrador CMS