Høyesterett slår fast at vektere ikke kan holde tilbake passasjerer i forbindelse med en billettkontroll. Foto: Gorm K. Gaare.

Vekterne tapte i Høyesterett

Høyesterett slår fast at vektere fra private selskaper ikke har hjemmel til å holde fast passasjerer, med mindre det gjøres i samarbeid med ansatte fra transportselskapet. Parat-leder Unn Kristin Olsen sier at dette er et alvorlig tilbakeslag for vekterens sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for saken er at en passasjer i februar 2019 slo til en vekter i forbindelse med en billettkontroll. Slaget kom da en vekter holdt igjen passasjeren som ville gå av bussen før politiet kom. Passasjeren ble anmeldt for vold mot en «særskilt utsatt yrkesgruppe».

Dom i Høyesterett

Blant særskilt utsatte yrkesgrupper i loven er «personer som forestår allment tilgjengelig persontransport, som for eksempel jernbane, tunnelbane, trikk, buss, fly, drosje eller ferge». Det har transportselskapene ment også gjaldt vekterne som jobbet for dem.

Passasjeren ble dømt i tingretten for vold mot «særskilt utsatt yrkesgruppe», men frifunnet i lagmannsretten for dette forholdet. I stedet ble han dømt til bot for ordinær kroppskrenkelse. En enstemmig Høyesterett stadfester lagmannsrettens dom.

Ifølge rett24.no som først omtalte høyesterettsdommen, er kjernen i saken hvor langt den såkalte tilbakeholdsretten i yrkestransportloven i paragraf 33 rekker. Høyesterett har lagt til grunn at paragrafen bare gir innleide vektere rett til å holde passasjerer tilbake når det skjer i samarbeid med ansatte i transportselskapet som også er til stede. Bussjåføren som sitter og kjører bussen, teller ikke i så måte.

Samtidig heter det i dommen i Høyesterett at «det må da være en lovgiveroppgave å endre dette.»

Får betydning for bemanningen

Advokat i Parat, Christen Horn Johannessen, sier dommen er interessant også fra et arbeidsrettslig perspektiv.

– Bare de vekterne eller kontrollørene som er ansatt i selskapet selv, eller som opptrer sammen med en som er ansatt i transportselskapet, kan holde passasjerene tilbake. Det har altså betydning hvor kontrolløren er ansatt og hvem som bestemmer over kontrolløren når de er på jobb. På den måten får dommen betydning for hvordan transportselskapene er bemannet, sier Johannessen.

Parat vil ta saken videre

Høyesterett spiller ballen til regjering og Storting dersom vekterne i fremtiden skal ha lov til å holde tilbake passasjerer når ingen ansatte fra transportselskapet er sammen med dem.

Parat-leder Unn Kristin Olsen finner Høyesteretts dom urovekkende.

– Dette er et alvorlig tilbakeslag for vekterens sikkerhet. Parat vil jobbe opp mot lovgiver for å endre loven, slik Høyesterett her inviterer til. Vi er opptatt av vektersikkerhet og har et utvalg bestående av tillitsvalgte fra vektere og politiet i Parat som har jobbe med dette en god stund. Dette arbeidet vil fortsette i tiden fremover, sier Unn Kristin Olsen.

Powered by Labrador CMS