Vekterne mener de bør få bedre rettslig vern og ber Parat om å komme sterkere på banen. Dette også når det gjelder utdanning.Foto: Gorm K. Gaare.

Vektere etterlyser bedre rettsvern

Her er noen avisoverskrifter fra årets to første uker: Truet vektere ved kjøpesenter. Vektere havnet i slagsmål med personer med jernstenger. Beruset mann tatt hånd om av politiet etter å ha slått ned en vekter. To personer pågrepet etter å ha slått og skallet vektere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

esten hver dag opplever vektere trusler om vold, og vold når de er på jobb. På de mest utsatte objektene må vekterne gå med stikksikre vester for å sikre seg mot knivog sprøytestikk. Ifølge tall fra NHO ble 300 personer anmeldt av vektere for vold og trusler om vold i 2017.

Mange anmelder ikke

Christian Svensen er vekter og tillitsvalgt for Parat i NOKAS. Han mener tallene burde vært høyere, og at mange vektere ikke anmelder forholdene.

– For å anmelde voldsepisoder må vekterne møte opp på politistasjonen, sier Svensen. Han mener det bør bli enklere å anmelde forhold.

– Det burde vært mulig for vektere å anmelde via en web-løsning. Slik det er nå, må anmeldelsene som oftest gjøres i fritiden. Selv om arbeidsgiver oppfordrer oss til å anmelde og betaler for tiden vi bruker, er det flere som lar være å anmelde, sier Svensen. Kommunikasjonssjef i NOKAS, Ådne Mauritzen, representerer en av de største aktørene i bransjen. Han er enig med Svensen i at tallene sannsynligvis er høyere.

– Vi ønsker at alle episoder skal anmeldes, men i en hektisk hverdag blir det nok nedprioritert. Noen er også usikre på om saken er stor nok til å bli anmeldt, sier Mauritzen.

Henlagt som ikke prioritert

Svensen jobber som ordensvakt på Kielfergen. For to år siden ble han slått ned med en flaske. Saken ble anmeldt, men henlagt med begrunnelse om at saken ikke ble prioritert.

Advokat i Parat, Thore Helland, har bistått Svensen med å påklage anmeldelsen og mener vektere bør ha et bedre vern.

Ifølge Helland har vektere overtatt mange av politiets oppgaver, noe Svensen er enig i. – For 30 år siden hadde politiet 30 polititjenestemenn som patruljerte på Oslo S. I dag er det bare 2 eller 3 mobile polititjenestemenn, mens det er 30 vektere, sier Svensen.

Helland mener det gamle patruljerende ordenspolitiet nesten er helt borte og erstattet av vektere. – Det er mulig å se på dette som en form for privatisering av politiet. Polititjenestemenn har et strafferettslig vern. Mitt inntrykk er at dersom politifolk

blir utsatt for vold eller trusler om vold, blir disse sakene prioritert høyt, mens inntrykket er at saker som omhandler vold og trusler mot vektere, ikke blir prioritert i samme grad, sier Helland. Svensen, som venter på svar på klagen, er enig med Helland.

– I dag er det mer alvorlig å slå en politihund enn å slå en vekter. Politihundene er nemlig å anse som polititjenestemenn, sier Svensen.

Dyttet av bussen

Aleksander Danielsen er tillitsvalgt i Securitas og jobber til daglig som billettkontrollør for Ruter. Han sier de ofte møter passasjerer som forsøker å presse seg forbi kontrollørene når de blir tatt uten gyldig billett.

Vekterne mener de bør få bedre rettslig vern og ber Parat om å komme sterkere på banen. Dette også når det gjelder utdanning. Foto: Gorm K. Gaare.

– I november i fjor dyttet en passasjer meg ut av bussen på en holdeplass. På legevakten konstaterte de at jeg hadde forstuet armen, sier Danielsen. Saken er anmeldt, men han har ikke hørt noe etter det. Han beskriver også ubehagelige episoder der passasjerer har kommet med alvorlige trusler som «jeg kutter over strupen din», «jeg finner ut hvor du bor» og «jeg skal ta moren din». – Det skjer ikke så ofte, men vi anmelder alltid slike episoder, sier Danielsen.

Tar sikkerheten på alvor

Mauritzen har inntrykk av at politiet tar anmeldelsene fra vekterne på alvor. – Som arbeidsgiver jobber vi tett med verneombudene og i andre fora for å forebygge uheldige episoder. Vi setter også inn nødvendige tiltak slik at både vekterne og vi er trygge på at det ikke går på sikkerheten løs, sier han. Danielsen sier Securitas har en kollegastøtteordning som fungerer godt. – I tillegg har vi alltid en medarbeidersamtale etter ubehagelige episoder, sier han.

Vil ha Parat på banen

Vekterne mener de bør få bedre rettslig vern, et vern på linje med polititjenestemenn, og ber Parat om å komme sterkere på banen. Dette også når det gjelder utdanningen. Fra 1. januar 2018 ble det iverksatt et nytt og mer omfattende opplæringsløp for vektene, en opplæring Svendsen mener er en forbedring. – Utdanningen inneholder imidlertid ingen ting om fysisk konflikthåndtering. Det er for dårlig, sier Svensen. Nestleder i Parat, Unn Kristin Olsen, er enig i at noe må gjøres for å sikre vekterne bedre på jobb. – Vektere, som alle andre arbeidstakere, har krav på et trygt og sikkert arbeidsmiljø, sier Olsen. Hun vil nå ta et initiativ overfor vekterne for å finne ut hvordan Parat best kan bidra.

Observere og rapportere

Vekternes oppgave er å observere og rapportere. – Vi kommer allikevel ofte i situasjoner hvor vi må rydde opp til politiet kommer. Folk forventer at vi som er i uniform rydder opp, sier Danielsen og er enig med Svensen i at utdanningen må endres slik at den også omfatter fysisk konflikthåndtering

Powered by Labrador CMS