Utenlandske kvinner med høy utdanning diskrimineres

Forskning fra Universitetet i Agder viser at høyt utdannede kvinner med utenlandsk bakgrunn, diskrimineres systematisk i arbeidslivet. Fremmedartet navn gjør at de ikke engang blir kalt inn til intervju.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK Sørlandet forteller i dag om Adriana Ruiz som ble kalt inn til intervju etter at hun begynte å kalle seg Camilla Hansen. Hun er en av svært mange kvinner med utenlandsk bakgrunn som har opplevd at nasjonaliteten står i veien for jobb.

– Det er vanskelig for oss som har et litt rart navn og rar uttale, sier Adriana Ruiz til NRK Sørlandet.

Innvandrere til Norge oppfordres sterkt til å lære seg språk og skaffe seg utdannelse. Nå viser forskning at også de som skaffer seg topputdanning, gjerne med beste karakter, opplever diskriminering i arbeidslivet.

Postdoktor May-Linda Magnussen, spesialist i kjønn, likestilling og diskriminering ved Universitetet i Agder, konstaterer at det er for lett å velge bort kvinner med utenlandsk bakgrunn i bunker med jobbsøknader.

– Jeg blir rett og slett forbannet når jeg ser den systematiske diskrimineringen de utsettes for, sier Magnussen til NRK Sørlandet. Selv om vi har lover mot diskriminering i arbeidslivet, er det lett å favorisere noen fremfor andre, og ansette den en vil.

Anneli Nyberg er leder av Parats likestillings- og mangfoldsutvalg. Hun mener det er åpenbart at det må settes i verk tiltak for å forbedre situasjonen for å få slutt på diskrimineringen av utenlandske kvinner og få dem inn i arbeidslivet.

– I en tid hvor vi vet så mye det betyr for vårt fremtidige velferdssamfunn å få flest mulig til å delta i arbeidslivet, er det vanskelig å forstå at vi lar dette skje. Både for den enkelte og for samfunnet er det viktig at den som ønsker det kommer seg i jobb, sier Nyberg.

Anneli Nyberg mener norske virksomheter går glipp av verdifull kompetanse når kvinner med utenlandsk bakgrunn og fremmedartet navn ikke en gang kalles inn til intervju.

–For å unngå dette bør man ved gjennomgang av søknader i rekrutteringsprosesser fjerne informasjon som er egnet til diskriminering, som for eksempel kjønn og etnisitet, sier Nyberg til Parat24.

Powered by Labrador CMS