Utenfor-regnskapet

Det lønner seg å investere i mennesker, er budskapet fra kommunenes interesseorganisasjon (KS). Nå har KS utviklet digitale verktøy for å vise hvor mye samfunnet kan spare på å forebygge fremfor å reparere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Arendalsuka presenterte KS sitt nye Utenfor-regnskap. En økonomisk beregningsmodell som viser hva kommunene kan spare på å forebygge fremfor å reparere.

Tall KS la frem, viser at det i Norge er 101.000 barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt. 840.000 nordmenn sier at de er ensomme, 86.000 ungdom mellom 15 og 29 år, er hverken i utdanning, arbeid eller mottar trygd. Alle disse lever i en kommune, og i KS er man opptatt av å utvikle verktøy som kan gi bedre beslutningsstøtte nettopp for å motvirke utenforskap.

– Vi håper at Utenfor-regnskapet vil bidra til et skifte slik at det som i dag blir sett på som en utgift heller ses som en investering i mennesker, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Styrelederen i KS sier kommunene har et stort og viktig ansvar for en rekke områder, enten det er barnehage eller eldreomsorg.

– Men vi har også en viktig rolle å spille i det forebyggende arbeidet, vår målsetting er at man skal se på det forebyggende arbeidet som en investering i fremtiden – ikke som en utgiftspost, sier Helgesen.

Powered by Labrador CMS