Uravstemning i NHO-området

Parats medlemmer skal ta stilling til det framforhandlede resultatet i årets tariffoppgjør med NHO i en uravstemning som avsluttes 25. april, klokken 15.00. Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier alle har fått informasjon tilsendt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svendsen ber medlemmer som mener de ikke har fått informasjon om å ta kontakt.

– Vi har sendt ut informasjon på e-post til alle som er berørt og som skal stemme. Det ligger også informasjon på parat.com under den enkelte NHO-avtalen, sier hun.

Anbefaler forslaget

Riksmekler Nils Dalseide sier forslaget det nå skal stemmes over er anbefalt av partene. Omtrent 35 000 medlemmer i YS og LO sto klare til å streike hvis partene ikke ble enige. Ytterligere 200 000 medlemmer kunne havnet i streik hvis streikeuttaket hadde blitt utvidet.

Leder av YS Privat, Vegard Einan, sier meklingsresultatet er så godt at det kan anbefales medlemmene.

– Vi er glade for å ha funnet en løsning som gjør at vi unngår streik. Det har vært en vanskelig og langvarig mekling, men vi har fått gjennomslag for de fleste av de viktigste kravene våre. I sum er dette et resultat vi kan anbefale for medlemmene våre, sier Einan.

Han mener lønnsrammen på 2,8 prosent gir en ansvarlig reallønnsvekst for de fleste av YS' medlemmer.

– Norsk økonomi går bedre, og vi får nå vår andel av denne veksten. Alle vil få tillegg i år, og de lavtlønte får litt ekstra, sier han.

Han er også glad for enighet om målsetting for en framtidig AFP-ordning.

Fakta om lønnsoppgjøret

* Det generelle lønnstillegget blir på 1 krone timen fra 1. april 2018, det vil si 1 950 kroner i året.

* I tillegg ble det gitt et lavlønnstillegg på 2,50 kroner i timen, noe som utgjør 4875 kroner i året.

* De lavtlønte får da totalt 6825 kroner i året til alle på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, (gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er 464 139 kroner i året).

* Rammen for årets oppgjør anslås til 2,8 prosent årslønnsvekst.

* Den nye AFP-ordningen vil fortsatt være en kvalifiseringsordning, men AFP-pensjonen den enkelte får, vil henge tettere sammen med hvor mange år de har jobbet i en AFP-bedrift. På den måten vil flere, også yngre arbeidstakere, nyte godt av ordningen, og langt færre vil falle ut.

* Detaljene rundt den nye AFP-ordningen skal utredes sammen med myndighetene og tas inn i et senere tariffoppgjør.

Powered by Labrador CMS