Les

Unødvendig med tomme midtseter på fly

IATA undersøkelse viser at det er unødvendig med tomme midtseter ombord Foto: Istock
Regjeringen og helsemyndighetene har bestemt at alle fly i Norge skal ha tomme midtseter. Likevel har de flydd hjem nordmenn fra utlandet i stappfulle fly. Den internasjonale lufttransportorganisasjonen, IATA, mener kravet om tomme midtseter er bortkastet, unødvendig og ikke faktabasert.
Av Lill Jacqueline Fischer 12.05.2020 11:52

En undersøkelse foretatt av IATA viser at ingen passasjerer i fly der det var koronasmittede om bord har blitt smittet.
I perioden januar til mars undersøkte IATA flyreiser i fire internasjonale flyselskaper med til sammen 100.000 passasjerer om bord. På de undersøkte flyrutene var det til sammen 1100 flypassasjerer om bord som fikk påvist koronasmitte da de landet.

IATA gjennomførte en «detaljert kontaktsporing» for å finne ut hva som skjedde etterpå. Det viste seg at ingen av de ca. 100.000 medpassasjerene om bord ble smittet. Blant personalet om bord på flyene ble to smittet.

– Vi mener som IATA at den lave smittespredningen på flyreiser kan skyldes den tørre luften om bord, som skiftes hyppig ut og i tillegg filtreres gjennom effektive HEPA-filtre, sier pressesjef i SAS John Eckhoff, til Aftenposten.

En granskning i Canada viste at ingen medpassasjerer ble smittet av to koronasyke passasjerer på en 15 timers flytur fra Guangzhou i Kina til Toronto.

En rundspørring hos 18 flyselskaper som står for 14 prosent av den globale luftfarten, viser det ble oppdaget bare tre tilfeller i perioden januar-mars. I alle sakene var det mannskapet som ble smittet, skriver Süddeutsche Zeitung.

Bare sporadisk smittesporing på fly i Norge
Dokumenter Aftenposten har fått tilgang til viser at Folkehelseinstituttet (FHI) sluttet med smittesporing på fly den 23. mars. Da ble ansvaret overlatt til kommunene, uten at de vet hva som ble resultatet.
Da Aftenposten spurte FHI om hvor mange smittetilfeller på fly FHI har kjennskap til fikk de dette svaret:
 «Det er kommuneoverlegen og kommunen som har ansvar for smitteoppsporing i sin kommune. Informasjon om de mulige eksponeringskilder rapporteres ikke til FHI», svarte FHI Aftenposten.

Vil åpne for internasjonal flytrafikk
IATA, som står bak undersøkelsen, ønsker å få gjenåpnet den internasjonale flytrafikken så fort som mulig.
EU-kommisjonen skal i midten av mai vurdere om det bør åpnes mer for internasjonal luftfart. Flere EU-land, som Hellas, Portugal, Spania og Kroatia, håper å få reddet deler av turistsesongen.

 

 
Våre medlemsblader
Video

Gratis utdanning på nett

Permittering, ferie og feriepenger

Permittering, ferie og feriepenger

Vil ha din mening om Nasjonal transportplan

Er vår sikkerhet ivaretatt?

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com
parattariff.com

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf 21 01 36 00
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo