Unge er positive til fagorganisering

Unge under 36 år er like positive til fagforeninger som resten av befolkningen, viser ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten, som er utarbeidet av forskningsstiftelsen Fafo og Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), viser at det ikke er noe som tyder på at ungdom har en mer negativ holdning til fagorganisering enn eldre. Rapporten slår også hull på myten om at unge står for en mer individualistisk "klare seg selv"-holdning. Unge skiller seg nemlig heller ikke ut ved å uttrykke sterkere preferanser for individuell lønn.

I rapporten kommer det fram at et solid flertall – 68 prosent – er positive til fagbevegelsen, og dette er helt uavhengig av både alder og utdanning

Det er de fire hovedorganisasjonene YS, LO, Unio og Akademikerne som har bestilt rapporten, og YS-leder Jorunn Berland sier at hun ser lyst på fremtiden.

– Et av de mest gledelige funnene i rapporten er at de unge er de mest positive til fagorganisering. I tillegg er de unge like opptatt av faste jobber og kollektive lønnsforhandlinger som de voksne. Dette knuser myten om at den yngste generasjonen arbeidstakere er langt mer individualistisk. Tvert imot, de unge slutter opp om den norske modellen med sterke organisasjoner og et trygt og godt arbeidsmarked, sier YS-leder Jorunn Berland.

Det er 1 140 000 uorganiserte arbeidstakere i Norge. De fleste (1 million) jobber i privat sektor og flertallet er uten utdanning på høyere nivå. Mens hele 79 prosent er fagorganiserte i offentlig sektor, er tallet for privat sektor bare 38.

4 av 10 uorganiserte oppgir at de er interessert i å fagorganisere seg. De yngre (under 36 år) uttrykker i større grad interesse for fagorganisering.

Drøyt halvparten av lederne er positive til fagforeningenes rolle. Positive holdninger er sterkest blant ledere i offentlig sektor. Den eneste gruppa som skiller seg ut som markant negative til fagbevegelsen er toppledere, direktører og underdirektører i privat sektor. Der er kun 32 prosent positive til fagbevegelsens rolle.

Powered by Labrador CMS