– Denne streiken skulle vært løst gjennom at partene ble enige om en ny tariffavtavtale, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen. Foto: Vetle Daler

Tvungen lønnsnemd i barnevern-streiken

Streiken i private barneverns- og omsorgsbedrifter avsluttes med tvungen lønnsnemd, og de streikende vil være tilbake på jobb onsdag morgen. Parat-leder Unn Kristin Olsen sier det er beklagelig at regjeringen må gripe inn for å stoppe en lovlig arbeidskonflikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd mot streiken innen private omsorgsbedrifter som har pågått siden 9. januar. Det ble klart etter at partene ble hasteinnkalt til et møte med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen tirsdag kveld. Bakgrunnen er at Helsetilsynet mener kommende streikeuttak ville truet liv og helse ved en institusjon.

– Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

100 arbeidstakere

Parat har totalt hatt tre medlemmer i streik, alle i den private omsorgsbedriften Stendi. Parats søsterforbund Delta meldte tirsdag at de ville ta ut tre av sine medlemmer i bedriften Ecura Bo- og Habilitering i Ekne i Trøndelag.

Fagforbundet og Fellesorganisasjonen i LO har også hatt medlemmer i streik. For YS' del er det Parat som har ansvaret (partsforholdet) i avtalen, som også medlemmer i Parats søsterforbund Delta er omfattet av.

Til sammen har vel 100 arbeidstakere i en rekke behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg og noen barnehager har vært tatt ut i streik.

– Beklagelig

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier det er beklagelig at regjeringen må gripe inn for å stoppe en lovlig arbeidskonflikt.

– Denne streiken skulle vært løst gjennom at partene ble enige om en ny tariffavtale. Parat må likevel ta vår del av ansvaret for at vi ikke grundig nok har vurdert de framtidige konsekvensene av streikeuttaket. Hensynet til pasienter og beboere må selvsagt gå foran hensynet til våre medlemmers legitime krav, sier hun til Parat24.

Krevde likeverdige betingelser

Bakgrunnen for streiken som nå avsluttes, var at Parat vil at ansatte i private virksomheter innen barnevern, rusomsorg, psykiatri, rehabilitering og tilsvarende omsorgsvirksomheter skal ha likeverdige lønns- og arbeidsbetingelser som det ansatte i kommunale og statlige virksomheter har.

Les også: Streik i private barnevern- og omsorgsbedrifter

Les også: Barnevern-streiken trappes opp

Powered by Labrador CMS