Debatt i Tromsø. Fra venstre: Mari Holm Ingelsrud (AFI/OsloMet), Hans-Erik Skjæggerud (Parat), Marianne Haukland (H) og Brynjar Andersen Saus (Ap). Foto: Per-Chr. Størkersen.

Tromsø-debatt om arbeidstid

Under Parats regionkonferanse i Tromsø møttes politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet, forsker fra OsloMet og Parat-leder til debatt om arbeidstid. Hovedtemaet var knyttet til fleksitid og hvordan vi skal møte endringene i norsk arbeidsliv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) er det omtrent 55 prosent av arbeidstakerne som har en form for fleksitid. Samtidig er det høyt udannede med høy lønn som i størst grad kan benytte seg av fleksitid.

Fleksitid

Marianne Haukland (H), Brynjar Andersen Saus (Ap), Mari Holm Ingelsrud (AFI/OsloMet) og Hans-Erik Skjæggerud (Parat) fikk spørsmål om det er et klasseskille i spørsmålet om bruk av fleksitid.

– En analyse fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) viser et skille mellom oppgavestyrt og tidsstyrt arbeid, der tidsstyrte yrker i mindre grad kan benytte seg av fleksitid. Det er også mindre bruk av fleksitid i blant lavt utdannede og blant arbeidstakere med lav lønn, sier Ingelsrud.

Andersen Saus (Ap) mener partene i arbeidslivet har et ansvar for å sikre arbeidstakerne gjennom lovreguleringer og tariffavtaler for å hindre misbruk av fleksibel arbeidstid.

– Norsk arbeidsliv er allerede godt organisert og undersøkelser viser at ni av ti arbeidstakere er fornøyde med arbeidsmiljøet, og trives på jobben. Samtidig ser regjeringen alvorlig på arbeidslivskriminalitet og gjør en stor innsats på dette området, sier Haukland (H).

Parat-lederen er bekymret for enkeltindividet.

– Det er mye positivt i norsk arbeidsliv, men fjerning av kollektiv søksmålsrett er et feiltrinn som må rettes opp, sier Skjæggerud.

Powered by Labrador CMS