Parats medarbeidere får enkelte dager opp mot 600 henvendelser, opplyser generalsekretær Trond Reidar Hole. Foto: Trygve Bergsland

Tøffe tider avdekker verdifull kompetanse

Koronasituasjonen har rammet Parat-organisasjonen hardt. Administrasjonen og den politiske ledelsen jobber under høytrykk, mens tillitsvalgtapparatene rundt om i landet og de menige medlemmene har daglige utfordringer som skal løses.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange medlemmer er eller har vært permitterte. Nøyaktig hvor mange er usikkert, men prognosene i siste del av april viste oppunder 7000 helt eller delvis permitterte Parat-medlemmer. Generalsekretær i Parat, Trond Reidar Hole, roser de ansatte som har tatt utfordringene dette har medbrakt, på strak arm.
– Vi så tidlig hvor det bar, og var dermed raske til å sette krisestab. Det er jeg glad for nå. Siden har våre rundt 70 ansatte arbeidet under et stort press. Heldigvis har vi en særdeles kompetent stab med stor faglig innsikt og evnen både til å kaste seg rundt og ta de utfordringene som løpende er kommet. De sto parat da flommen av henvendelser kom. Daglig har vi mellom 200 og 600 henvendelser via enten telefon eller epost, sier Hole.

Stille i korridorene
I korridorene i Parats hovedkontor i Lakkegata 23 i Oslo er det fremdeles stille, og kun et fåtall ansatte med nøkkeloppgaver oppholder seg der. Et eksempel er sentralbordet som styrer den omfattende telefontrafikken til organisasjonen og sørger for at henvendelsene blir besørget videre til rette person som sitter med hjemmekontor, og at den omfattende møtevirksomheten blir koblet opp på rette ringesløyfer.
– Vårt første problem var å finne ut av hvem av våre medlemmer som ble rammet. Vi kunne ikke forvente at arbeidsgivere skulle melde fra til oss om medlemmer som ble permitterte. Da var det godt å ha mange dyktige medarbeidere som kjenner organisasjonen, og et medlemsregister som hadde tilstrekkelig kvalitet, sier Hole.

Parats medarbeidere trålet aviser nasjonalt, regionalt og lokalt for å fange opp informasjon. De ringte rundt til sitt kontaktnett av tillitsvalgte, ansatte og til bekjente. Dermed kunne administrasjonen raskt lage prognoser til den politiske ledelsen. Data ble samlet og bearbeidet. Tallene har naturligvis endret seg etter hvert som situasjonen er blitt forverret.
– Vi begynte med 1000 rammede, til 4000–5000 og i april oppunder 7000. Vi regnte med at halvparten av dem var eller fremdeles er heltidspermitterte, sier generalsekretæren.

Mange spørsmål

Sitasjonen utløste en rekke spørsmål fra tillitsvalgte og rammede medlemmer. En tung juridisk avdeling og en solid forhandlingsavdeling var godt rustet til å ta seg av alle spørsmål om det juridiske regelverket og de rettighetene som ligger innbakt i inngått avtaler. Underveis ble alle spørsmål samlet og løpende oppdatert i et dokument, slik at medlemmene også selv kunne lete for kanskje å få svar på hva de lurte på.

– Jeg tror dette dokumentet og at fagavdelinger har vært tilgjengelige, har gjort at vi har avlastet NAV i løpet av denne perioden. De gjør jo en aldeles utmerket jobb i denne situasjonen, men har sikkert ikke noe imot at også fagforeninger bidrar i informasjonsarbeidet, sier Hole.

I tillegg har hjemmesiden til Parat sin egen chatbot Ståle som svarer på de enklere spørsmålene.

– Den automatiske informasjonsmedarbeideren har imidlertid sine begrensninger, sier Hole. Ståle blir, gjennom å bli matet med nytt materiale, stadig klokere i sine tilbakemeldinger til dem som stiller spørsmål.

Task force

I begynnelsen dannet administrasjonsledelsen, den politiske ledelsen og nøkkelpersonell en «task force» som hver morgen holdt et telefonmøte, der krisen ble gjennomdiskutert, og hvor organisasjonen grep fatt i de mange oppgavene som lå foran dem. Nå er dette møtet redusert til tre dager i uka.

– For oss har det vært viktig å være proaktive for å få inn tilstrekkelig informasjon for å sikre den politiske ledelsen et best mulig beslutningsgrunnlag for medlemsforhold, økonomi og strategi, forteller Hole.

– Hvilke økonomiske konsekvenser får dette for Parat, da inntekstgrunnlaget normalt jo er medlemsavgift beregnet ut fra medlemmets bruttoinntekt?

– Det er umulig å si på det nåværende tidspunkt, men at det dreier seg om mange millioner i tapt inntekt, er det ingen tvil om. Hovedstyret som normalt har seks møter i året har allerede avholdt to ekstraordinære digitale møter og har vedtatt at permitterte medlemmer slipper også den passive kontingenten som normalt avkreves i en permitteringssituasjon. Inntektstapet er jo helt avhengig av hvordan denne situasjonen utvikler seg, og hvor lenge denne unntakstilstanden varer. Heldigvis har Parat en sterk økonomi med store reserver og bra likviditet, så for 2020 er det ingen økonomiske problemer, understreker generalsekretæren.

Ringvirkninger

Hole forteller at Parat jobber ut ifra tre scenarioer, på kort, mellomlang og lang sikt.

– På kort sikt kan jeg si at organisasjonen fungerer vel under de rådende forhold. Det er dramatiske dager som er krevende for alle, med mange utfordringer. Heldigvis har vi en solid organisasjon og medarbeidere som vet å snu seg rundt, sier han.

Han er langt mer bekymret for mellomlang og lang sikt, da man foreløpig ikke kan se ringvirkningene av koronakrisen.

– Det er ikke til å underslå at vi har medlemmer i bransjer som er hardt rammet, der vi i øyeblikket ikke kan se hva enden på denne krisesituasjonen vil bringe. Det gjelder blant annet både luftfart og reiseliv, sier generalsekretæren.

– Kan krisen ramme administrasjonen?
– I øyeblikket har vi hendene fulle. Permitteringer her vurderer jeg som uaktuelt. Det er mange oppgaver som skal løses, og det er viktig at vi utfører tilstrekkelig service for våre medlemmer og gir et godt faktagrunnlag og vurderinger som skal sørge for at den politiske ledelsen kan ta beslutninger til organisasjons beste. Men vi må også være proffe og ikke utelukke alle muligheter for framtiden, sier Hole.

Powered by Labrador CMS