Tingretter i Østfold slår seg sammen

Tingrettene i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg vil frivillig slå seg sammen til Østfold tingrett. Initiativet kommer fra de fire domstolene. Samtlige sorenskrivere og tillitsvalgte for de ansatte har signert en forpliktende intensjonsavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parats hovedtillitsvalgt i domstolene, Nina Anderson, sier det er avholdt fellesmøte for ansatte ved alle tingrettene i Østfold og deretter interne møter ved den enkelte domstol.

– Dette har vært en god prosess der ledelsen har lyttet til oss ansatte som har stått sammen for å få en god avtale, sier Anderson.

Nært samarbeid mellom administrasjon og ansatte

Hun sier Domstoladministrasjonen har jobbet for dette lenge, men uten å oppnå resultater før nå.

– Dette viser at når vi som ansatte lyttes til og får delta i prosessen, bli resultatet bra. God og effektiv omstilling og strukturendring i Staten er mulig når ting blir gjort riktig. Her har vi vist at vi gjennom forankring, involvering og samarbeid klarer å oppnå gode resultater, sier Anderson.

Direktør i Domstoladministrasjonen Sven Marius Urke berømmer samarbeidet med de tillitsvalgte.

– Samarbeidet med Parat-tillitsvalgte både lokalt og sentralt har vært svært bra i denne saken. Jeg mener dette er den fremgangsmåten som bør anvendes ved endringer av domstolstrukturen. Dialog er veien å gå, men det er som regel svært vanskelig å motivere til denne type reformer, sier Urke til Parat24.

Han sier det ikke foreligger andre konkrete planer om andre sammenslåinger før Domstolkommisjonen kommer med sin utredning til høsten.

Intensjonsavtale med forbehold

I en pressemelding fra tingrettene i Østfold går det frem at Heggen og Frøland tingrett i Indre Østfold ønsker å avvente en sammenslåing med de andre inntil videre.

I Stortingets budsjettproposisjon for 2018-2019 fremgår det at sammenslåinger av domstoler vil bli vedtatt hvis det er lokal enighet eller der det foreligger andre særlige grunner.

– Ansatte har stilt seg positive til en sammenslåingsprosess og det er inngått en intensjonsavtale. I avtalen er det tatt et forbehold om ny vurdering dersom Domstolkommisjonen gir andre anbefalinger om eller føringer på hvordan domstolstrukturen bør være i fremtiden, ifølge pressemeldingen.

En sammenslått tingrett i Østfold vil bli en av de større tingrettene i landet med om lag 50 ansatte. Dette gir ifølge pressemeldingen mulighet for moderat spesialisering, satsing på digitalisering, mulighet for et enda bedre faglig miljø både for dommerne og saksbehandlerne samt større fleksibilitet i forbindelse med saksavviklingen.

Sammenslåing av domstoler krever en beslutning i Stortinget. Den lokale framdriften i Østfold og den politiske behandlingen i Justisdepartementet avgjør når det kan skje.

Powered by Labrador CMS