Du kan reise til Danmark, men ikke til København Foto: Istock

Til utlandet i sommer

Med unntak av Danmark fraråder Utenriksdepartementet fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendig til alle land. Innen 15. juni vil det bli gjort vurderinger for resten av Norden. Reiserådet gjelder frem til 20. august.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen 20. juli vil regjeringen vurdere å endre reiserådet for enkelte andre nærliggende europeiske land.

Danmark, men ikke København

Selv om vi nå kan reise til Danmark er det spesielle regler som gjelder. Det er ikke lov å overnatte i København. De som reiser til Danmark på ferie skal ha reservert minst seks overnattinger i et område som ikke er tett befolket. Dette betyr samtidig at hvis du reiser med danskebåten til København må du ha reservert minst seks overnattinger utenfor København. Du vil da få lov til å reise gjennom København for å komme dit du skal.

I følge norske myndigheter kan du kjøre gjennom Sverige for å komme til Danmark, men da må du forholde deg til de danske reglene om karantene fra Sverige.

Reiser mellom EU- og EØS-land

EU-kommisjonen ønsker en gradvis åpning av Europas grenser, og den 13. mai ble det lagt frem en plan for å gjenåpne grensene og få reiselivet på fote igjen. Noen land har allerede startet å åpne grensene fra enkeltland med tilsvarende smitteutvikling som eget land.

Norge har åpnet til Danmark og vurderer å åpne for reiser til flere nordiske land og til enkeltland i Europa.

Noen land har også opprettet «reisekorridorer» for en gruppe land de anser som like trygge som eget land - som da tillater innbyggerne å reise fritt mellom disse samarbeidslandene, uten å risikere karantene. Eksempel på dette er Estland, Latvia og Litauen, som tillater innbyggerne i de baltiske landene å bevege seg fritt over grensene, mens personer som reiser inn fra andre steder i verden, må sitte 14 dager i karantene.

Italia har vedtatt å åpne grensene for EU- og Schengen-borgere, uten krav om karantene, fra 3. juni. Tyskland vil fra lørdag 16. mai trinnvis lempe på kontrollene ved landets mange grenser. Landet har avtale med Frankrike, Sveits og Østerrike om en delvis gjenåpning av grensene fra 15. mai, og grensa til Luxembourg vil åpnes fullstendig samme dag. Målet er full grenseåpning fra 15. juni.

Frankrike opphevet 4. mai kravet om to ukers karantene fra personer som kommer til Frankrike fra Storbritannia, EU eller Schengen, men gjeninnførte 15. mai karantene for reisende fra Spania. Håper å gradvis gjenåpne grensene til sommeren, helst allerede 15. juni. Spania vil åpne for turister 1. juli, men det er fortsatt uklart fra hvilke land og hvordan det skal skje.

Turister fra fastlandet kan igjen reise til Svalbard

Regjeringen åpner nå for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard fra 1. juni. Frem til nå har det vært en generell innreisekarantene for personer som kommer fra fastlandet. Et arbeidsutvalg på Svalbard har utarbeidet en bransjestandard for hvordan reiselivet skal kunne drive smittevernforsvarlig.

Karantenereglene må følges

Reiser til utenlands på ferie, må du både forholde deg til karantenebestemmelsene i ferielandet og i Norge. I verste fall kan du måtte være i karantene nesten hele ferien. I Norge må du være 10 døgn i karantene etter hjemkomst fra feriereise utlandet. For reiser til Norge fra Danmark fra 15. juni er det ikke karantene.

Sjekk reiseforsikringen din

Flere forsikringsselskaper, blant annet Europeiske og IF opplyser at deres reiseforsikringer ikke gjelder i de landene DU fraråder å reise til. I praksis betyr det alle land unntatt Danmark. Gjensidiges reiseforsikring gjelder som normalt med unntak av skader som er Covid19 relatert. Skal du reise bør du undersøke om forsikringen din gjelder. For mer informasjon les

Reiseforsikring til besvær.

Hva er et reiseråd, og hva betyr "strengt nødvendig"?

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det er grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller en region, eller til å forlate stedet. Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en helhetsvurdering av situasjonen for norske borgere. Et reiseråd er et råd, ikke et forbud. UD kan heller ikke garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre. Det er opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke.

Hva er et "offisielt reiseråd"?

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der. Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon. Reiseråd er ikke et pålegg eller en restriksjon. Reiseråd er kun råd. Norske myndigheter kan aldri garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre. Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig og for de valg som gjøres ved opphold i utlandet. Den enkelte må selv ta nødvendige forholdsregler før og under reisen, blant annet sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelige midler til reise og opphold, pass med tilstrekkelig gyldighetstid og visum der det er nødvendig. (Kilde: Utenriksdepartementet)

For oppdatert informasjon om norske reiseregler: https://helsenorge.no/koronavirus/reise#Reiser-til-og-fra-utlandet

Powered by Labrador CMS