Parat-advokat Vetle Rasmussen mener rettssaken vil sette rammene for fremtidige anbudsprosesser i luftambulansetjenesten. Foto: Trygve Bergsland.

Til rettssak mot Norsk Luftambulanse

I 2018 tapte Lufttransport anbudsrunden for ambulansehelikoptrene, mens Norsk Luftambulanse AS (NLA) gikk seirende ut. Overtakelsen av operatøransvaret har ført til konflikter grunnet spørsmålet rundt virksomhetsoverdragelse, og piloter og redningsmenn har stevnet sin egen arbeidsgiver for retten. Mandag startet rettssaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det overordnede spørsmålet handler om hvorvidt Norsk Luftambulanses overtakelse av operatøransvaret for ambulansehelikoptertjenesten i Tromsø, Brønnøysund og Ålesund er en virksomhetsoverdragelse.

Virksomhetsoverdragelse innebærer krav om at alle ansatte vil beholde lønnsnivå og ansiennitet. Dette ble det ikke stilt krav til i anbudsrunden.

Parat-advokat Vetle Rasmussen mener saken er av avgjørende betydning for fremtiden.

– Denne saken er spesielt viktig fordi den vil sette rammene for fremtidige anbudsprosesser i luftambulansetjenesten, sier han. Sammen med kollega Christen Horn Johannessen er Rasmussen prosessfullmektig under rettssaken.

Norsk Luftambulanse har tilbudt pilotene å søke på jobber til reduserte betingelser. Dette innebærer kraftige lønnskutt for mange, ettersom Norsk Luftambulanse ikke ønsker å medregne full ansiennitet.

Dersom Parats advokater får medhold i at vilkårene for overdragelsen er oppfylt, stilles det krav om at rettighetene og pliktene tilknyttet Lufttransport skal bli overført til Norsk Luftambulanse, som er den overtakende virksomheten. Dermed vil lønns- og ansiennitetsspørsmålet bli stilt i et annet lys.

Et stort flertall redningsmenn og piloter fortsatte i tjenesten etter at NLA overtok, og operasjonene fortsatte ved de samme basene med det samme geografiske operasjonsområdet. Det ble derimot anskaffet nye helikoptre, og beredskapen for tjenesten ble styrket.

Powered by Labrador CMS