Les

Thomas Cook slått konkurs

Thomas Cook slått konkurs og medlemmer i Parat er rammet. Foto: iStock.
Det britiske reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning, 178 år etter at selskapet ble grunnlagt. Ansatte Parat-medlemmer og hundretusener av turister rammes. I Skandinavia eier Thomas Cook blant annet Ving og flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia, men det er foreløpig uklart på hvilken måte disse selskapene blir berørt av konkursen.
Konkursmeldingen kom natt til mandag etter at forhandlinger om en rekapitalisering av selskapet brøt sammen. 
– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

150 000 briter
Samtidig kanselleres 600 000 billetter. Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med å hente hjem 150 000 briter, noe som kan ta opptil to uker. Britiske myndigheter omtaler operasjonen som den største av sitt slag i Storbritannia i fredstider.
– Som følge av situasjonens omfang, kan ikke problemer utelukkes. Men vi vil jobbe for å hente folk hjem så tett opp til deres planlagte dato som mulig, sier CAA i en uttalelse.

Kansellert i Norden
Konkursmeldingen rammer også rundt 9 000 norske Ving-kunder totalt. Ledelsen for Vinggruppens flyselskap i Norden, Thomas Cook Airlines Scandinavia, har besluttet å innstille alle mandagens flyginger i Norden, skriver selskapet i en melding på Ving i Sverige sine nettsider, ifølge VG. Totalt rammes 6 000 nordiske reisende av mandagens kanselleringer. 
– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulemper det medfører for våre kunder, sier konsernsjef Magnus Wiker i Vinggruppen i Norden, som består av merkene Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter..

– Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen. Dette betyr at Vinggruppens flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, er forhindret fra å fly. Som et resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledelse så langt besluttet å avbryte alle flyreiser fra Norden, .heter det i en melding fra Ving Norge mandag morgen.

– Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden.

– Selskapets fokus akkurat nå er å ta vare på kundene, og vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss, sier Wikner.

Tett dialog med tillitsvalgte
Parat har 144 medlemmer i Thomas Cook Airlines Scandinavia og 43 medlemmer i Ving. Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier at Parat er i tett dialog med de tillitsvalgte i selskapene.
– Vi følger utviklingen utover dagen og vil informere medlemmer og tillitsvalgte om hva vi kan bidra med når vi har mer informasjon om situasjonen, sier hun til Parat24. Ansatte i de to selskapene har fått beskjed om å møte på jobb som vanlig mandag.

Styrt avvikling
Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.
– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Parat24 kommer tilbake med mer.
 
Våre medlemsblader
Video

Åpner for norsk antibiotika-produksjon

Gratis utdanning på nett

Permittering, ferie og feriepenger

Permittering, ferie og feriepenger

Vil ha din mening om Nasjonal transportplan

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com
parattariff.com

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo