Taxfree-monopol truer ansatte og Distrikts-Norge

Avinor mener at selskapet vil miste godt over 1 milliard kroner i inntekter årlig hvis Vinmonopolet får eneretten til taxfreesalg av alkohol på selskapets flyplasser. En slik inntektssvikt skaper frykt for færre arbeidsplasser og truer driften av flyplasser i distriktene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen et par år skal Stortinget ta endelig stilling til spørsmålet om Vinmonopolet skal tildeles oppdraget med å drive den avgiftsfrie handelen med alkohol på landets flyplasser. Den gjeldende kontrakten for TRN utløper den 31. desember 2022.

Parat advarer Stortinget

Parats nestleder, Vegard Einan, advarer politikerne og sier konsekvensene ved å la Vinmonopolet få enerett på taxfreesalget kan få uante konsekvenser.

– Vi er opptatt av arbeidsplasser og et godt reisetilbud for distrikts-Norge. Om taxfree-aktøren heter Vinmonopolet, Travel Retail Norway (TRN) eller et annet selskap, er ikke viktig for oss. Vår bekymring er de ansattes usikkerhet, finansiering av lufthavnstrukturen og rutetilbudet i distriktene, sier Einan.

– ParatLuftfart-magasinet varsler en stor og utvidet sak om dette temaet i neste utgave som kommer ut 27. februar.

Dersom Vinmonopolet får en monopolsituasjon for taxfreesalg også på flyplassene, vil selskapet ifølge Einan kunne diktere enhver betingelse rundt driften, og selvsagt derigjennom inntektene til Avinor.

– Det sier seg selv at dette skaper en høyst usikker inntektssituasjon for Avinor, sier Parats nestleder.

Han mener det alkoholpolitiske argumentet for monopol er noe underlig i denne saken.

– Vinmonopolet argumenterer selv for at de skal selge minst like mye alkohol som i dag. Inntektsmessig er det sikkert bra, men de alkoholpolitiske argumentene blir med dette borte, sier Einan.

De tillitsvalgte kan fortelle at det har spredd seg en stor usikkerhet blant dagens ansatte som jobber med taxfreesalg i TRN, et selskap med over 1300 ansatte.

– Vi er vitne til en heftig diskusjon om taxfreesalgets fremtid, men det er ingen som snakker om oss som jobber her, sier Linda Nordbeck Iversen og Åsa Andersson, som begge er tillitsvalgte for Parat på Oslo Lufthavn.

Powered by Labrador CMS