Tariffoppgjøret offentlig sektor

Forhandlingsutvalgene i offentlig sektor jobber nå med innspurten på tariffkravene, før hovedstyret i YS møtes tirsdag 27. februar for å behandle inntektspolitiske dokument for hovedoppgjøret 2018.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i statlig sektor møtes for første utveksling av tariffkrav 5. april, mens for KS-området er denne datoen satt til 11. april. Oslo kommune, som er et eget tariffområde, har samme dato for overlevering av krav som KS-området.

I Spekterområdet starter forhandlingene 10. april, i dette innledende forhandlingsmøte fastsettes også fristene for når forhandlingene skal sluttføres.

Pål N. Arnesen, leder for YS-stat, sier at de endelige kravene ikke er sluttbehandlet i YS.

– YS sitt inntektspolitiske dokument skal sluttbehandles i hovedstyret for YS, og i YS sitt representantskap tirsdag kommende uke, da legges de endelige rammene for våre krav. Uten å forskuttere den politiske og organisasjonsmessige behandlingen av tariffkravene, er det nok ingen vågal spådom å si at vi går inn i dette tariffoppgjøret med en forventning om reallønnsvekst for våre grupper, sier Arnesen.

Dag Bjørnar Jonsrud, sektoransvarlig for både YS kommune og YS Spekter, deler Arnesens syn.

– Alle våre vurderinger så langt peker i retning av at det i dette oppgjøret er rom for reallønnsvekst også innenfor KS-området og for virksomheten som er dekket av våre avtaler med Spekter, sier Jonsrud.

Arnesen sier det er spenning knyttet til tallmaterialet som legges til grunn for forhandlingene.

– Det er spenning knyttet til tallmaterialet for frontfaget. Her venter vi både på fasiten for 2017, og for rammen som legges for oppgjøret i 2018. Dette er tall vi tar med oss inn i oppgjøret for statlig sektor, og som er med på å legge rammen også for oppgjøret i statlig sektor, sier Arnesen.

Han sier at nå som Akademikerne har fått egen tariffavtale for statlig sektor, bidrar også dette til større usikkerhet rundt tallmaterialet som legges til grunn for forhandlingene.

– Arbeidsgiver må legge frem statistikk og tallmateriale som viser lønnsutviklingen innenfor de to tariffavtalene vi nå har staten. Så er vi fra vår side opptatt å få inn en sikringsmekanisme som kan bidra til å rydde opp i eventuell ulik verdiutvikling av de to tariffavtalene, sier Arnesen.

Jonsrud sier at det tidligere på mange måter var statlig sektor som la føringene for resten av offentlig sektor.

– De siste tariffoppgjørene har vist at kommunesektoren er blitt langt mer uavhengig av statsoppgjørene enn tidligere. I 2016 kom KS-området i mål ved forhandlingsbordet mange uker før staten sluttførte oppgjøret sitt i en mekling, sier han.

Han sier at selv om tariffområdene har noe ulike datoer for når forhandlingene i offentlig sektor starter, er fristen for forhandlingene satt til midnatt 30. april både for staten, KS-området og Oslo kommune.

– I innspurten holder vi hverandre selvsagt orientert om fremdriften og søker å unngå at KS-området, Oslo kommune og staten skaper problemer for sluttføringen hos hverandre, sier Jonsrud.

Skulle partene ikke komme til en forhandlingsløsning, antydes det nå at meklingsfristen settes til midnatt 23. mai. Det vil bety at en eventuell streik vil starte ved arbeidstidens begynnelse fredag 24. mai.

Powered by Labrador CMS